2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Csökenő hitelképesség, apadó igények

A bankok arra számítanak, hogy a kormányzati intézkedéscsomag hatására romlani fog ügyfeleik hitelképessége - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) januárban végzett és márciusban közzétett felméréséből, amely a bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja.
2007. március 18. vasárnap 10:16 - Hírextra
A növekvő adóterhek és költségek mind a vállalati, mind a háztartási szektor pénzügyi helyzetét negatívan befolyásolják a felmérés szerint. A vállalati szektorban a bankok a kis- és mikrovállalatok nagyobb érintettségét emelték ki egyébként is kiélezett likviditási helyzetük miatt. A közép- és nagyvállalatok az emelkedő költségeket várhatóan nagyobb arányban tudják áthárítani árazásukban, ami a kisebb beszállító cégek és a végső fogyasztók terheit növeli.

A háztartási szegmensben a bankok szerint 2007 elejétől lesznek érezhetőek a negatív hatások, mivel a törvénymódosítások többségét január 1-jétől vezették be és az energiaárak emelkedése is csak ettől az időszaktól lesz érezhető. Az enyhe tél ugyanakkor kedvezően hathat a költségek és a háztartások terheinek alakulására. A háztartási hitelkereslet alakulása a legbizonytalanabb tényező a bankok véleménye szerint, ez elsősorban a háztartások rövid, illetve hosszú távú várakozásainak a függvénye. A lakáshitelek esetében a bankok továbbra is inkább keresletcsökkenést vetítenek előre: a befektetési célú ingatlanvásárlások egyértelműen csökkennek, minden háztartás jobban átgondolja majd a lakásvásárlást, és az eddig nem körvonalazódott ingatlanadó bevezetése is a keresletcsökkenés irányába mutat szerintük.

A fogyasztási hitelek kapcsán a kép lényegesen összetettebb: néhány szereplő fogyasztás-simítással számol, néhányan pedig inkább a kereslet visszaesését várják. A tavalyi második félévi adatok alapján a hiteligények csökkenése még nem látható. Termékszinten a válaszok még inkább diverzifikáltak: néhány bank a fedezetlen hiteleknél jelzett leginkább visszaesést, de vannak olyan szereplők is, akik a lakásfelújítások elhalasztására számítva inkább a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet csökkenését várják és a hitelkártyákon keresztüli hitelezés további növekedését prognosztizálják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását