2024. május 17. - Paszkál

Optimus-díj Berkes Jánosnak

Berkes János tenoristának, a Magyar Állami Operaház tagjának adományozták az idén a magánénekesek által alapított Optimus-díjat. Az elismerést - a plakettet és oklevelet - kollégák ítélik oda titkos szavazással.
2007. március 13. kedd 08:35 - Hírextra
Berkes János tenoristának, a Magyar Állami Operaház tagjának adományozták az idén a magánénekesek által alapított Optimus-díjat. Az elismerést - a plakettet és oklevelet - kollégák ítélik oda titkos szavazással.

Az elismerést - a plakettet és oklevelet - a kollégák titkos szavazással ítélik oda - közölte Derecskei Zsolt énekes, a második alkalommal odaítélt díj egyik létrehozója a hétfői átadási ünnepség előtt az MTI-vel.

"Az egész pályám jutalma, és fölér bármely magas állami kitüntetéssel, mert kizárólag szakmai alapon döntenek róla" - mondta a díjról Berkes János az MTI-nek. Hozzátette, hogy számos nagyhírű kolléga maradt a tehetségéhez méltó elismerés nélkül, például korábban Járay József vagy Joviczky József. Egy ilyen megbecsülés véleménye szerint javíthat a helyzeten. "Sosem kerestem nagyobb szerepeket, mint amilyeneket a hangom megenged. Nem akartam hős, Othello vagy Bánk bán lenni" - fogalmazott Berkes János, aki három és fél évtizede van a pályán.
A Hazám, hazám... kezdetű áriát koncerteken többször megszólaltatta, legutóbb tavaly októberben, a New York-i Carnegie Hallban. Volt Edgardo a Lammermoori Luciában, Nemorino A szerelmi bájitalban, Pinkerton a Pillangókisasszonyban, Alfredo Verdi Traviatájában - utóbbi szerepben hallható a legközelebb, március 18-án este a Magyar Állami Operaházban. Mint mondta, új szerepre nem készül, jelenlegi repertoárja kielégíti. Néhányszor adott tanácsot fiatalabb pályatársaknak, de nem tanít rendszeresen - tette hozzá.

Berkes János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, Réti József növendékeként 1971-ben szerzett diplomát. Ugyanabban az évben szerződtette a Magyar Állami Operaház, az Anyegin című Csajkovszkij-operában, Lenszkij szerepében debütált.
Dalszínházi tagsága mellett a bécsi Raimund Theaternek is magánénekese volt 1981 és 1984 között.

A művész 1976-ban első díjat kapott a Trevisóban tartott Totidal Monte nemzetközi énekversenyen, három évvel később a Belga Televízió Opera- és Énekversenyén a nemzetközi zsűri különdíjjal jutalmazta - tudósít a kultúra.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását