2024. május 4. - Mónika, Flórián

Még nem dőlt el, kell-e fizetni kéthavi elvárt adót

A szerdai kormányülésre készítendő előterjesztésből derül ki, hogy kell-e fizetni januárra és februárra az elvárt adót - közölte Veres János pénzügyminiszter az ATV Pont7 című vasárnap esti műsorában.
2007. március 5. hétfő 07:02 - Hírextra
Veres megerősítette, hogy az Alkotmánybíróság által kedden megsemmisített törvény 2007-ben 55 milliárd forintot hozott volna a költségvetésnek. A bírói testület azonban nem január elsejéig visszamenőleg törölte el a jogszabályt. A pénzügyminiszter szerint, ha az Alkotmánybíróság úgy akarta volna, akkor az év egészére törli el a törvényt.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy tavalyról 320 ezer vállalkozás nyújtott be társasági adóról bevallást, de csak 120 ezer fizetett adót. Elismerte, hogy helytelen volt az a törvényi megoldás, az a megfogalmazás, amelyből az derülhet ki, hogy a majdnem 200 ezer cég mindegyike adócsaló.

A hogyan továbbról Veres János elmondta, hogy a kieső pénz pótlásában a kérdés az lesz, miképpen tudják tartani a költségvetés hiányát. Az igazságügyi miniszterrel közösen szerdára készítendő előterjesztésben arról fognak dönteni, hogy a kiadásokat csökkentik, vagy a tartalékból finanszírozzák az elvárt adóból remélt bevételt.

Az pedig a megoldás módjától függ, hogy az érintett alacsony jövedelmezőségű, netán veszteséges cégeknek be kell-e fizetniük az év első két hónapjára jutó adót - mondta Veres. Az egyik megoldás az - közölte a pénzügyminiszter -, hogy a társaságok kéthavi közbenső mérleget fizetnek, amiből kiderül, van-e adófizetési kötelezettségük. A másik út az, hogy megvárják az év végét, és ennek mérlege alapján számolják ki a 2/12-ednyi adót.

A Független Hírügynökségnek szombaton az APEH egyik szakembere elmondta, hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán mindenképpen törvénymódosításra lesz szükség. A hatályos számviteli és adózási szabályok ugyanis nem teszik lehetővé az automatikus kéthavi arányosítást.

Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását