2024. április 25. - Márk

Fontos volt a romáknak a kisebbségi önkormányzati választás

Az elektorok 98,19 százaléka ment el vasárnap szavazni a kisebbségi választásokon. Az országos önkormányzati vezetők szerint várható volt a magas részvételi arány.
2007. március 5. hétfő 08:33 - Hírextra
Az elektorok 98,19 százaléka ment el vasárnap szavazni a kisebbségi választásokon - mondta el a Független Hírügynökségnek Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda elnöke. A voksokat hétfőn a választási bizottságok nyilvános ülésein számolják majd össze, a végleges eredményeket az Országos Választási Bizottság szerdán álapítja meg. A www.valasztas.hu világhálós honlapján nem sokkal fél kilenc után közzétett adatok szerint az összes elektor több mint kilencven százaléka leadta szavazatát. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, az MCF vezetője pozitívan értékelte, hogy a közösség már megválasztott önkormányzati képviselői, az elektorok nagy számban adták le szavazataikat. A magas részvételi arány azt mutatja, hogy a roma társadalom fontosnak tartja a kisebbségi önkormányzati rendszert - mondta.

Kolompár Orbán szerint a cigány önkormányzati választásra lista állító két szervezet, a Farkas Flórián vezette Lungo Drom és az MCF választási szövetség "nagyon jó" szervező munkát végzett. A német, a második legnagyobb magyarországi kisebbség országos önkormányzatának vezetője, Heinek Ottó kifejezetten jónak nevezte a részvételi arányt, ugyanis - mint emlékeztetett - az októberi kisebbségi választásokon 72 százalékos volt a részvétel.

Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke szerint azért is várható volt a magas részvételi arány, mert a választáson a közösség legaktívabb tagjai, a választott képviselők vettek részt. A szlovák a magyarországi kisebbségek közül a harmadik legnépesebb nemzetiség.

A voksokat hétfőn megyénként, illetve a fővárosban a területi választási bizottságok nyilvános ülésein számolják majd össze. Az előzetes tájékoztató adatok hétfőn lesznek megismerhetőek, az Országos Választási Bizottság pedig szerdán állapítja meg az eredményeket.
Forrás: MTI/független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását