2024. június 16. - Jusztin

EB hadjárat a nemzetközi csalások ellen

Az Európai Bizottság hadat üzent az olyan nemzetközi csalásoknak, mint a telefonos szerencsejáték, a vakációsklubok csalárd szervezése és a fogyasztóvédelmi szabályokkal visszaélő cégek működése.
2007. március 1. csütörtök 13:24 - Hírextra
A fogyasztókat évente többmilliárd eurótól megkopasztó csalók egyre inkább az interneten tevékenykednek. Az ellenük folytatott hadjáratot a tagállamok törvényharmonizációs testületei egy újabb direktíva alapján koordinálják majd. Az országos hatóságokat államhatárokon átnyúló hatáskörrel ruházták fel annak érdekében, hogy internetes ellenőrzések, pénzbírság, bírósági eljárás és vagyonelkobzás segítségével kiiktathassák azokat a csalókat, akik más országokból válogatják áldozataikat. Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos most tette közzé páneurópai stratégiáját, amelynek célja erősíteni a fogyasztók jogait és védelmét.

"A csalók tömeges emaileket küldenek, amelyekben hatalmas nyereségeket ígérnek. Megfontoltak és körültekintőek, áldozataik becserkészésére az unióban érvényes különféle törvényes rendszerekben rejlő lehetőségeket használják fel. Leveleiket személyessé teszik, profi szerkesztéssel tévesztik meg az áldozatot. Évente többmilliárd eurót csalnak ki az európai fogyasztóktól, és csupán Nagy-Britanniában több mint 3 millió felnőtt esik a csalók áldozatául évente, átlagosan 1500 eurót veszítenek az ügyön" - fejtette ki a bolgár biztos.

A csalások érkezhetnek hamis vakációs klubok részéről, kezdődhetnek nemzetközi jutalomsorsolásokról, sorsjátékról és fogadásról szóló tájékoztatással, úgynevezett telepatikus küldemények, egészséget és biztos fogyást ígérő csodaszerek ajánlásával. Gyakoriak az Afrikából érkező pénzügyi ajánlatok, hitelezők és befektetési rendszerek nevében érkező emailek. Az áldozatok mintegy harmada sorozatos csalások áldozatává válik, ugyanis felkerül a becsapható személyek jegyzékére, így újra és újra megkeresik.

Meglena Kuneva arra buzdította az ilyen csalások áldozatait, hogy jelentsék esetüket az európai fogyasztóvédelmi hatóságnál.
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását