2024. május 5. - Györgyi

Az EU részben kivonul Boszniából

Az Európai Unió még idén több lépcsőben négyezer fővel csökkenti a Bosznia-Hercegovinában állomásozó, jelenleg hatezer-ötszáz fős EUFOR-alakulat létszámát - erősítette meg az uniós külügyminiszterek múlt év végi döntését szerdán az EU katonai törzsének (E
2007. március 1. csütörtök 14:05 - Hírextra
Jean-Paul Perruche altábornagy - akit március 1-jén David Leakey brit vezérőrnagy vált a poszton, ezért szerdán Brüsszelben ünnepélyesen el is búcsúztatták - három-négy hónapra becsülte a csapatkivonás időtartamát.

Mint hozzáfűzte, a kivonás végrehajtása során az európai hadvezetés ügyel arra, hogy adott esetben képes legyen ellensúlyozni a létszámcsökkentés káros hatásait, és ha szükséges, visszaállítsa az erőteljesebb katonai jelenlétet a balkáni országban.

Boszniában Nebojsa Radmanovic, a háromfős kollektív elnökség vezetője üdvözölte a brüsszeli döntést. Szavai szerint az annak megerősítését jelenti, hogy a balkáni ország képes önállóan is biztosítani a stabilitást és a reformfolyamat folytatását.

Az EU-külügyminiszterek tavaly decemberben a boszniai biztonsági helyzet javulására hivatkozva döntöttek a csapatok részleges kivonásáról. Perruche tábornok ezzel kapcsolatban szerdán Brüsszelben megjegyezte, a boszniai viszonyok annak ellenére is javuló tendenciát mutatnak, hogy a szomszédos Szerbia déli tartományában, Koszovóban, romlott a helyzet. Európában sokan attól tartanak, ha Koszovóban kirobban az erőszak, annak káros következményei Boszniában is érződni fognak.

A jelentős boszniai csapatkivonás hátteréhez hozzátartozik, hogy azt elsősorban azok az EU-tagállamok szorgalmazták, amelyek - mint például Nagy-Britannia - a világ több más pontján is csapatokat állomásoztatnak. Emiatt szerették volna csökkenteni a fegyveres erőikre nehezedő nyomást.

Az EU katonai törzsének új főigazgatója, az 1952-es születésű Leaky tábornok elvégezte a sandhursti katonai elitakadémiát, s több évet szolgált külföldön. 2004-05-ben ő volt a boszniai EUFOR parancsnoka.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását