2024. május 7. - Gizella

Az eszkimók beperelik Amerikát

Az eszkimók jogi eljárást kezdeményeznek az Egyesült Államok ellen, mert az éghajlatváltozással kapcsolatos politikája sérti alapvető emberi jogaikat és veszélyezteti évezredek óta folytatott életformájukat.
2007. március 1. csütörtök 12:56 - Hírextra
Az egész világon kritizálják az Egyesült Államokat, amiért nem veszi komolyan az éghajlatváltozás problémáját, holott éppen az USA bocsátja ki a legtöbbet az üvegház-hatást okozó gázokból, amelyek nagymértékben felelős a globális felmelegedésért. Az északi sarkvidék őslakosai ezért az Amerikai Államok Szervezete (OAS) emberjogi bizottságához akarnak fordulni. "Életformánk végveszélybe került" - mondta Sheila Watt-Cloutier kanadai eszkimó környezetvédelmi aktivista.

Az aktivista Al Gore volt amerikai alelnökkel együtt februárban Nobel-díjra jelöltek a klímaváltozás veszélyeinek tudatosításában végzett munkájukért. Eszkimók Kanadában, Oroszországban, Grönlandon és Alaszkában élnek. Hosszú ideje próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a sarkvidéki jégtakaró egyre vékonyodik,s ez veszélyezteti évezredes életformájukat.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az északi sarkvidéken érezteti majd elsőként hatását az éghajlatváltozás, és ha csak nem csökken drámai mértékben az üvegházhatás, illetve az ezt nagyrészt okozó gázkibocsátás, a sarki jég az évszázad végére mind elolvad. A káros gázok negyedét egyedül az Egyesült Államok termeli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását