2024. május 21. - Konstantin

Kóka küzd a nyílt és tisztességes versenyért

A piac nagyobb szabadsága érdekében meg kell erősíteni a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellenőrző szerepét, hogy az eddigieknél hatékonyabban tudjon fellépni a kartellezés ellen.
2007. február 28. szerda 13:10 - Hírextra

Az elmúlt négy évben összesen 142 milliárd forintos kárt okoztak a kartellek, mivel átlagosan csaknem a felével növelték a valós árakat. Az egymással összejátszó cégeket ki kell zárni a közbeszerzésből, az általuk okozott károkat pedig vissza kell perelni - mondta Kóka János. A GVH kiemelt szerepet játszik ebben, de a jövőben a pályázatokat kiíró kormánynak, illetve az önkormányzatoknak is nagyobb felelősséget kell vállalniuk

A közbeszerzési törvény nem előzhet meg minden visszaélést, illetve nem garantál minden esetben igazi versenyt. A GVH ezért "kötelező olvasmánnyá" teszi a pályázók összejátszására utaló jelekről szóló ismertetőt, és hamarosan közzéteszi a legjobb közbeszerzési ajánlásokat is, a minisztérium támogatásával - mondta a tárca vezetője.

A GVH ellenőrző, illetve megelőző szerepének erősítése érdekében törvénymódosításokra is szükség lesz. Egyebek mellett el kell érni, hogy még kiírás előtt be lehessen tekinteni a közbeszerzési pályázatokba, illetve, hogy bárki számára hozzáférhetően legyenek a közbeszerzéssel kapcsolatos dokumentumok. Az erről szóló javaslatcsomag remélhetőleg még az ősszel a parlament elé kerülhet - mondta a gazdasági miniszter.

A kartellezés visszaszorításával az infrastrukturális fejlesztések költségeinek akár 20-40 százalékát is meg lehet takarítani, és az elkövetkező években épülő, 4-500 kilométernyi gyorsforgalmi út beruházásain is százmilliárdokat lehet spórolni - hangsúlyozta a miniszter.

A nyílt és tisztességes verseny megteremtése érdekében a tárcavezető a Legfelsőbb Bíróság, illetve az Állami Számvevőszék elnökével is megbeszélést tervez az elkövetkező hetekben. A szaktárca minden segítséget megad ahhoz, hogy őszre a parlament elé kerülhessen az a javaslatcsomag, amely megelőzheti a visszaéléseket - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerdán, a GVH elnökével folytatott megbeszélése után.

 

Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását