2024. április 23. - Béla

Az érdekképviseletek tudni akarják, kiket és mikor küldenek el a Rádióból

Levelet írtak és azonnali tájékoztatást várnak a tervezett leépítésekről a szakszervezetek a Magyar Rádió elnökétől, aki hétfőn azt mondta: még idén elbocsátják a dolgozók harminc százalékát.
2007. február 27. kedd 12:16 - Hírextra

Such György rádióelnök a kuratóriumi ülésen arról tájékoztatta a tagokat, hogy a Magyar Rádió még idén megválik a dolgozók harminc százalékától és a csoportos létszámleépítéseket még az első félévben megkezdik. A Magyar Rádióban jelenleg 1400 belsős munkatárs dolgozik. Úgy tudni, hogy a leépítéssel kapcsolatban semmiféle konkrétum nem hangott el, így az sem, pontosan mikor, mely területről és pontosan hány dolgozót küldenének el. A Népszava úgy tudja, hogy a végkielégítésekre külön forrást biztosít a médiumnak a pénzügyi kormányzat. Gellért Kis Gábor kuratóriumi elnök azt mondta: 1996 óta vélhetően először egymilliós veszteséggel zárja az évet az MR-közalapítvány. A megbeszélésen elhangzottakról Such György nem kívánt nyilatkozni, mert mint mondta: ez a testületi tagoknak szóló tájékoztatás volt.

Az érdekképviseletek egyelőre semmiféle hiteles információt nem kaptak és a kuratóriumi ülésen sem vettek részt. A kiszivárgott hírekkel kapcsolatban a Független Rádiós Szakszervezet elnöke, Varga Júlia levelet írt a Magyar Rádió elnökének, amelyben azonnali tájékoztatást kért tőle a tervezett leépítésekről. Varga Júlia a Független Hírügynökségnek elmondta: egyelőre nem készült el sem az üzleti terv, sem az új műsorstruktúra, amelynek előfeltétele az optimalizálás. Ez most egy átmeneti állapot, hiszen a három adó új felépítéséhez rendelik majd hozzá a létszámot.

A Független Rádiós Szakszervezet elnöke szerint az intézmény alapvető problémája a pénzhiány. Varga Júlia úgy véli, hogy egyre több pénzt visz el a nem műsorkészítés, miközben folyamatosan csökken a dolgozók bére és lassan eljutnak a működőképesség határához. A Kossuth Rádióban március 1-jétől számos műsor nem fog elkészülni, mert a feltételek nem adottak - tette hozzá.

A másik két közszolgálati médiánál is elbocsátások várhatóak. A Magyar Televízióban az 1900 dolgozóból 150-et küldenek el, míg a Duna Televízió az 580 belsős munkatársából ötven embert bocsát el.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását