2024. április 19. - Emma

Hódemzővársárhely belement az alkuba

Elfogadta a hódmezővásárhelyi képviselő-testület pénteken a kormány által felajánlott 800 millió forintot, amely peren kívüli megállapodásra ad lehetőséget a városnak az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet 2007. évi jogszabálysértő leépítése miatt indított pere kapcsán.
2010. október 1. péntek 11:54 - HírExtra
Lázár János (Fidesz) polgármester a rendkívüli ülésen a kártérítésnél is fontosabbnak nevezte, hogy a Magyar Köztársaság kormánya megkövesse a hódmezővásárhelyieket. Mint mondta: világossá kell tenni, hogy súlyos hiba volt az a döntés, amely 2007-ben a vásárhelyi kórházat érintette, ugyanis a városban élő polgároknak az egészséges élethez való jogát csorbította.

"Az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés jogát sértette súlyosan a kormányzati döntés. Ezért a vásárhelyi önkormányzat számára a legfontosabb, hogy a kormány belássa, hogy hibát követett el, kövesse meg az embereket, és ismerje el azt, hogy az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés esélyét sértették meg súlyosan a lépéssorozattal" - hangsúlyozta a polgármester.

Mint kifejtette: a döntésben figyelembe vették a KPMG Zrt. által készített igazságügyi pénzszakértői véleményt. Eszerint a nemzetközi és magyar szakmai-jogi gyakorlat, valamint a statisztikai valószínűségek szerint, a szakmai felmérések alapján készült 934 millió forintos igény, teljes bizonyossággal nem érvényesíthető maximálisan peres úton. Így a 800 millió forintos ajánlat elfogadható.

Lázár János közlése szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfői, vásárhelyi magánlátogatásán arról tájékoztatta, hogy a kormány szeretne együttműködni a helyi kórházzal. A polgármester szavai szerint ennek keretében az intézmény azt kéri, hogy kapjon olyan szakmai lehetőségeket, amelyek a felkészültségének megfelelnek. Azaz, hogy az orvosok felkészültségének megfelelő, az infrastrukturális felszereléshez mért ellátási lehetőséget és jogot kér. Ez nem az ágyszámok politikai újraosztását jelenti - tette hozzá.

A kormány szeptember 29-én hozott határozatot arról, hogy annak a négy kórháznak, amely a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellen pert kezdeményezett 2009-ben, egyezségi ajánlatot tesz. Annak értelmében maximum 800 millió forint kártérítést kaphatnak a peren kívüli megállapodás keretében az érintett kórházak.

Négy önkormányzat - a Békés és a Hajdú-Bihar megyei, valamint a hódmezővásárhelyi és a keszthelyi - összesen 8,7 milliárd forint összegű pert indított a kormány ellen a 2006-2007. évi egészségpolitikai döntések, illetve az őket ért kár miatt, amely a kapacitáscsökkentés miatt következett be. A keszthelyi kórház csütörtökön szintén elfogadta a kormány ajánlatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását