2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Domján László: A tudatalattid csodálatos hatalma

Dr. Domján László, az agykontroll módszer hazai meghonosítója volt a Frizbi vendége hétfő délután a PONT FM 88.1 Rádióban. A tudatalattink csodálatos képességei mellett a Hírextra szerkesztőjének mesélt az edukineziológiai módszerek sikerességéről, valami
2007. február 26. hétfő 20:22 - Farkas Tímea
Hogyan tudná röviden összefoglalni az agykontroll lényegét?

Az agykontroll egy nagyon egyszerű stresszkezelő és elmefejlesztő módszer. Nagyon hasznos megtanulni levezetni a feszültséget, mert orvosi tény ma már, hogy aki állandó feszültségben él, könnyebben megbetegszik, mert gyengébb az immunrendszere, mindenféle betegséggel szemben védtelenebb. A feszültségnek egyetlen egy igazán hatékony és természetes ellenszere van: a lazítás. Az elmefejlesztés azt jelenti, hogy megtanuljuk ébrenlét és alvás határán megtartani magunkat, mert ilyenkor az elme mélyebb része – a tudatalatti, vagy tudattalan – nagyon befolyásolhatóvá, programozhatóvá válik. El tudjuk érni, hogy bármikor magunktól felébredjünk, pontosan akkor, amikor akarunk, még ébresztőóra nélkül is. Ezzel a módszerrel el tudjuk érni, hogy elmúljon a migrénes fejfájásunk: ez az esetek gyakorlatilag száz százalékában működik. Sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudunk a módszer elsajátítása révén tanulni, ami különösen a diákoknak jelent nagy segítséget. Betegség esetén megtanuljuk mozgósítani az öngyógyító erőnket. Bár az agykontroll nem helyettesíti az orvosi kezelést, de hatékonyan kiegészíti azt. Nagyon sok olyan beteget tudnék felsorolni Magyarországon, akik daganatos vagy egyéb más súlyos betegségből is felgyógyultak az agykontroll segítségével. A céljaink elérésének a valószínűségét is meg tudjuk növelni, ami napjainkban az egyén életvezetésében elengedhetetlen. A négynapos tanfolyamon résztvevők megtanulják a telepátia alkalmazott változatát, azt például, hogyan tudunk bármilyen távolságból gondolati úton üzenni. Például segíthetünk a gyerekünknek abban, hogy éjszaka ne pisiljen be, ne féljen az óvodától, vagy kicsit nagyobb lelkesedéssel tanuljon. De akár felnőtt barátainknak is tudunk segíteni a gondolat-üzenetküldéssel. Nem utolsósorban a hatodik érzéket olyan mértékben megizmosítjuk egy speciális „jobb agyfélteke edző” agytornával a négy nap alatt, hogy a tanfolyam végére minden résztvevő kicsit ellazult állapotban képes ismeretlen emberekről megmondani - csupán a nevük, életkoruk, lakcímük hallatán -, hogyan néznek ki, s mi a betegségük.

Miért van szükség egy idő után ismétlő kurzusokra?

Nem kötelező megismételni a kurzust, egyszerűen arról van szó, hogy sok ember egy idő után ellustul, s amikor már esetleg újra azt érzik, hogy nem az igazi az életük, akkor újra meglátogatják a tanfolyamot, s újabb lendületet kapnak. Van olyan ismerősöm, aki csak egyszer sajátította el a módszert, viszont rendszeresen használja, és szenzációsan érzi magát. De ismerek olyan embereket is, akiknek évente, kétévente egyszer jól esik újra eljönniük a tanfolyamunkra. Őszintén szólva azért is jönnek el újra, mert annyira jól érzik ott magukat, hogy azt a hangulatot szeretnék újra átélni.

Tervezik a Kristálymag Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény felállítását. Hol tart jelenleg ez a folyamat?

Szeptembertől elindul, egyenlőre egy osztállyal Csillebércen, a szabadidőközpont területén a Kristálymag Általános Iskola. Ez egy alapítványi iskola lesz, ahol az agykontrollt beépítjük a tanításba az erőszakmentes kommunikációval együtt. Az erőszakmentes kommunikáció egy egyszerű módja annak, hogyan beszéljünk emberséges módon a másikkal, akár feszültebb helyzetben is, anélkül, hogy ne sértsük meg, illetve segít kölcsönösen egyértelmű helyzetek létrehozásában, kialakításában. A módszert egy amerikai pszichológus, Dr. Marshall Rosenberg fejlesztette ki. Ezen kívül használni fogjuk az edukinezológia módszereit, melynek egyszerű mozgásformáival meglepően jó eredményeket lehet elérni, meglepően hatékony állapotba lehet hozni az agyat.

Mi a különbség a kineziológia és az agykontroll módszerei között?

Magyarországon a legelterjedtebb kinezielógiai módszer a három az egyben módszer, amit annyiban én honosítottam meg ebben az országban, hogy még a kilencvenes évek legelején meghívtam egy amerikai szakembert, Carol Honz-ot, s tolmácsoltam az első tanfolyamait, amely azután önálló életet kezdett élni, s ma már önálló lábakon áll. Ez az edukineziológia az egyszerű mozdulatok alkalmazásával– például egy fekvő nyolcast ír le a gyerek a kezével a levegőben, s közben a tekintetével követi az ujját, vagy bizonyos pontoknak a dörgölése – egészen meglepő eredményeket produkál. Például Veszprém mellett van egy község, Öskünek hívják, itt egy kislány iskolába ment hat éves korában, s annyira gyengén ment neki a tanulás, hogy a tanítónője a gyógypedagógiára akarta átirányítani. A mama azonban meghatározott edukineziológiai gyakorlatokat végeztetett gyermekével, s a kislány „megtáltosodott”. Nem vált jeles diákká, de maradhatott a rendes iskolában.

A kineziológiai gyakorlatokat általában meghatározott ideig alkalmazzák. Az agykontrollos tevékenységet is időhatárhoz kell kötni, vagy érdemes beépíteni a mindennapos cselekedeteink közé?

Nagyon érdemes beépíteni az életünkbe, legalább naponta érdemes egyet lazítani. Én reggelente ébredés után lehuppanok egy fotelba, és pillanatok alatt ébredés-álomlét határára juttatom magam, az ún. alfa állapotba, s ebben elképzelem, hogy úgy alakul a napom, ahogyan szeretném. Sokkal összeszedettebb vagyok az olyan napokon, amikor ezt megteszem, mint amikor néha valamilyen okból ez elmarad. Nem csoda ez, csak a bennünk lévő tudatos képességeket hozza a felszínre. A tudatos elme másodpercenként csak 2000 bit információmennyiséget tud kezelni, a tudat alatti pedig 400 milliárd bit információt. Ez egy hatalmas, az átlagember által ki nem használt terület, amit az agykontroll jobban kiaknáz, s ez által jobban meg tudjuk oldani a gondjainkat, jobb döntéseket tudunk hozni.

Magyarországon rengeteg ember nem tudja kezelni a stresszt, sokan akár ebből fakadóan válnak kedélybeteggé, s igen nagy a depressziós problémákkal szenvedők aránya a lakosságon belül. Miért nem elterjedtebb ez a módszer a pszichológusok, pszichiáterek között?

Eddig 170 000 végezte el az agykontroll tanfolyamot, 9 830 000-en még nem. 1350 ember bevonásával végeztünk egy tudományos fölmérést, melyből kiderült, hogy 62 százalékkal csökkenti a gyógyszerfogyasztást a tanfolyam elvégzése után, s 55 százalékkal csökkenti a megbetegedések számát, javítja a hangulatot, növeli az energikusság szintjét. Tapasztalatom alapján sok pszichológus és pszichiáter lenézi egy kicsit az agykontrollt, ilyen két hétvégés boldogság tanfolyamnak tekintik az egészet. Valójában tényleg nagyon egyszerű, de nagyon hatékony, jó módszer. Van olyan neves pszichiáter főorvos, aki eljött, megnézte a tanfolyamot, s utána azt mondta: Laci, gratulálok, ez igazán hatékony mentálhigiéne. Én nagyon örülnék, ha minél több pszichológus és pszichiáter eljönne és megnézné ezt a kurzust, s beépítené a gyógyítási módszerébe. Mi szívesen vagyunk partnerek ebben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását