2024. május 21. - Konstantin

Repülőről benzines palackokkal bombázták volna Budapestet

Magyarországon körülbelül tíz és húsz közé tehető azoknak a szélsőséges jelzővel minősíthető szervezeteknek a száma, amelyekre a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) odafigyel, és ennek kapcsán országosan mintegy kétezer ember van a látókörében - mondta a szerv
2007. február 22. csütörtök 23:59 - Hírextra
Galambos Lajos hangsúlyozta: a törvény szabályozza, hogy milyen eszközöket tudnak igénybe venni a szervezetek által folytatott tevékenységek megfigyelésére. Ismertetése szerint a szélsőséges szervezetekben tevékenykedő emberek között munkások és egyetemet végzett emberek egyaránt vannak. A főigazgató a leghatározottabban visszautasította azt a feltételezést, hogy ahhoz a nemzetbiztonsági szolgálatoknak köze lett volna a rendőrszékház elleni támadáshoz.

A támadás után indított nyomozásban viszont az NBH is részt vesz. Galambos Lajos beszámolt arról, hogy a rendőrséggel nagyon jó, napi kapcsolatban vannak és a közös munkájuk eredményeképpen nagyon sok olyan ügyet sikerült megelőzniük, amely nem került a nyilvánosságra, de az állampolgárok nyugalmát, biztonságérzetét szolgálta.

Példaként elmondta, hogy az őszi események során a hivatal kapcsolati rendszere azt jelezte, hogy "egy szűk személyi kör" egy kis repülőgép eltulajdonításának gondolatával foglalkozott. A géppel Budapest fölé repültek volna, s ott benzines palackokat dobtak volna le. Ez beláthatatlan következményekkel járhatott volna - fogalmazott.

Mint mondta, a hivatal és a hatóságok szigorították a helyszíni ellenőrzéseket, több személlyel szemben is úgynevezett korlátozó intézkedéseket tettek, amivel megakadályozták a készülő eseményt.

Azt is megállapították, hogy az egyik személy korábban egyéb, köztörvényes bűncselekményeket követett el. Hozzátette: mivel konkrét előkészületi tevékenységet nem dokumentáltak, eljárást nem indítottak, de a hivatal folytatja a személyek tevékenységének további figyelemmel kísérését.

Galambos Lajos arra a kérdésre, hogy ez a "személyi kör" köthető-e az ősszel a Kossuth téren jelen lévő emberekhez, azt mondta, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Hangsúlyozta: alapvető céljuk az ilyen események megelőzése.

Az MTI kérdésére, hogy a most hétvégi Fidesz rendezvénnyel kapcsolatban tudnak-e bármilyen szélsőséges szerveződésről, közölte: reményeik szerint nem fogja megzavarni semmi olyan esemény, amely kiszámíthatatlan folyamatokat indítana.

Hozzátette: az NBH és a rendőrség mindent megtesz az esemény jogszerű és zavartalan lebonyolítása érdekében. Galambos Lajos szerda este az ATV Friderikusz Most című műsorban egyebek között arról is beszámolt, hogy a szélsőséges szervezetek mérlegelik, melyek azok a rendezvények, amelyekre "rácsatlakozva" olyan irányba tudják vinni a történéseket, hogy azzal a hazai és a külföldi média figyelmét felkeltsék.

Arról is szólt, hogy nagyon sok állampolgári bejelentés is érkezik hivatalukhoz. Az NBH-t ért vádakról szólva azt mondta, hogy a jelenségek a közbizalom megingatására alkalmasak, veszélyes játékot játszik, aki ezzel visszaél.

Kiemelte, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok hozzájutnak minden olyan lényeges információhoz, amely az ország alkotmányos rendjét veszélyeztető cselekvésre vagy személyekre utal vagy utalhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását