2024. május 2. - Zsigmond

Bevállalja az iraki kormányzat

Késznek mondta magát az iraki kormányzat arra, hogy az országba vezényelt brit csapatok létszámának közelgő csökkentése után átvegye Irak déli részének biztonsági ellenőrzését, bár a brit katonai jelenlétet továbbra is szükségesnek nevezte.
2007. február 22. csütörtök 17:33 - Hírextra

Bagdad a csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében először reagált Tony Blair brit kormányfő előző napi bejelentésére, miszerint a brit haderő létszáma a jelenlegi 7100-ról a következő hónapokban "hozzávetőleg 5500-ra" csökken. Az Irakban maradó brit alakulatok feladata az iraki erők kiképzése és támogatása, az iraki-iráni határ, valamint az ellátási útvonalak biztosítása, és a szélsőséges erők elleni további harc lesz.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök kormánya a közleményben azt hangoztatta, hogy a brit csapatcsökkentés egybevág Bagdad ama szándékával, hogy magára vállalja a biztonság szavatolását a déli Bászra tartományban, egyúttal az iraki fegyveres erők felkészültségének "gyors fejlődését" tükrözi. A kabinet megjegyezte azonban, hogy a brit csapatok támogatására időnként továbbra is szükségük lesz az iraki erőknek.

Blair szerdai beszédében jelezte azt is, hogy "idővel", ha a biztonsági helyzet megengedi, valószínűleg ötezer alá lehet csökkenteni az Irakban állomásozó brit kontingens létszámát. A további csapatkivonás ütemezésére nem tett utalást, viszont kijelentette: a brit hadsereg 2008-ban is jelen lesz Irakban, "egészen addig, amíg jelenlétünket igénylik, és amíg van mit tennünk".

Az Irakban kisebbségben élő szunniták vallási vezetőit tömörítő Muzulmán Tudósok Szövetsége nevű ernyőszervezet csütörtökön üdvözölte a közelgő brit csapatkivonás megkezdésének hírét, s reményét fejezte ki, hogy az Egyesült államok is hamarosan követi a példát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását