2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kémkedő lengyel nagykövetek?

Konzultációra hazarendelte Lengyelország kedden négy nagykövetét, miután a diplomatákról egy vizsgálat kiderítette, hogy a tavaly feloszlatott - a kormány szerint Oroszország javára kémkedő - katonai felderítés, a WSI ügynökei voltak.
2007. február 21. szerda 08:17 - Hírextra
Hétfőn az ausztriai, kedden a kínai, a törökországi és a kuvaiti misszióvezetőt hívták haza, mert nevük szerepelt abban a múlt pénteken közzétett 400 oldalas kormányzati jelentésben, amelyben több száz lengyel hivatalos személyt vádoltak meg azzal, hogy a WSI-nek dolgozott. Megfigyelők szerint valószínű, hogy a nagyköveteket visszahívják állomáshelyükről. A katonai hírszerző szolgálatot tavaly ősszel számolta föl a varsói konzervatív kormány, miután a szolgálatot olyan vádak érték, hogy tagjai az államszocializmus 1989-es bukása után is szoros kapcsolatot ápoltak Moszkvával.

Az RFM FM lengyel rádió értesülése szerint a NATO nyugtalankodik a kuvaiti lengyel nagykövet hazarendelése miatt. Kazimierz Romanski január óta nemcsak Lengyelország, hanem egyszersmind a katonai szervezet képviseletét is ellátta.

A kormány bírálói szerint a jelentés egy rakás gyanút fogalmazott meg, de nem tartalmaz bizonyítékokat, és nem támasztja alá azokat a korábban hangoztatott vádakat sem, amelyek szerint az egykori kommunisták túlságosan nagy befolyást gyakoroltak a lengyel közéletre.

A jelentésben olyan megállapítások szerepelnek, hogy a WSI magas rangú tisztjei a 90-es években fegyver- és alkoholcsempészéssel foglalkoztak, s egy leginkább a maffiához hasonló szervezetet hoztak létre, megpróbálva magukhoz ragadni a hatalmat Lengyelországban.

Bűnszervezetük a jelentés szerint politikusok után kémkedett törvénytelenül, és újságírókat használt titkos informátorként.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását