2024. május 3. - Tímea, Irma

Az EU 2020-ig 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását

Az EU környezetvédelmi miniszterei brüsszeli találkozójukon elvileg egyetértettek abban, hogy 2020-ig 20 százalékkal szükséges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az unióban.
2007. február 21. szerda 12:48 - Hírextra

A miniszterek világszinten 30 százalékos csökkentéssel is megpróbálkoznának, ehhez azonban más fejlett államoknak is csatlakozniuk kellene az elhatározáshoz.

A szaktárca-vezetők az Európai Bizottság januári javaslatait kulcsfontosságúnak tekintik a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ugyanakkor az EU-tagok között nincs teljes egység az eljárás részleteit, kötelező jellegét illetően. Nem elképzelhetetlen, hogy kompromisszumra lesz szükség a kötelező csökkentést ellenző tagállamokkal, amelyek közé sorolják Lengyelországot, Finnországot és Magyarországot is. (A 20 százalékos csökkentési arány is átlagos mérték, most kezdődnek meg a tárgyalások arról, hogy az egyes országok milyen kötelezettsége alapján jön majd ki ez az átlag.)

Sigmar Gabriel német környezetvédelmi miniszter szerint ugyanakkor országa még nagyobb áldozatokra, akár 40 százalékos kibocsátás-csökkentésre is kész.

A brüsszeli találkozón a brit, a spanyol és a szlovén miniszter a 30 százalékos csökkentés mielőbbi elfogadását sürgette. A BBC-nek adott nyilatkozatukban elmondták: a cselekvés elodázása kockáztatja az USA és Kína részvételére tett erőfeszítések eredményességét.

Januárban Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos az EU követésére, egy nemzetközi egyezmény létrehozására szólította fel a fejlett világot.

Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását