2024. május 23. - Dezső

Frattininél árulkodnak a volt alkotmánybírák

A Gönczöl-jelentés ténybeli hiányosságaira, értékelésének egyoldalúságára, a miniszterelnök felelősségre hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság alelnökének írt nyílt levelében három egykori alkotmánybíró. Herczegh Géza, Tersztyánszkyné Vasady Éva és Z
2007. február 20. kedd 13:27 - Hírextra

--------------------------------------------------------------------------------
A volt alkotmánybírók szerint a Gönczöl bizottság a történtekért való felelősség megállapítása helyett igyekezett a kormányfő felelősségét ködösíteni, és csak kommunikációs hibák elkövetését rótta fel.

"Mi hárman - a Magyar Alkotmánybíróság volt tagjai - kötelességünknek éreztük, hogy a jelentés ténybeli hiányosságait, értékelésének egyoldalúságait helyreigazítsuk, valamint a Miniszterelnöknek tetteiért és nyilatkozataiért való felelősségére, nemkülönben rendőri intézkedésekért való felelősség kérdésére rámutassunk" - áll a nyílt levélben.

Leszögezik : az emberi méltóság tisztelete, az embertelen és megalázó bánásmód és büntetések tilalma, a szabad véleménynyilvánítási és a gyülekezési jog a jogállam olyan alapvető értékei, amelyeknek megsértése semmilyen körülmények között sem fogadható el. Mint írják, kénytelenek voltak a Gönczöl bizottság jelentésének egyes részeit hivatalos - rendőri - beszámolók alapján kiegészíteni és helyesbíteni. Szerintük a rendőri vezetés szeptember 18-19-én az MTV Székház "védelmében" rendkívüli tehetetlenségről tett tanúbizonyságot.

A három volt alkotmánybíró úgy véli: a rendőrség többször is brutálisan támadt nemcsak tüntetőkre, hanem békés járókelőkre is, amit, mint írják, adatszerűen is igyekeztek bemutatni. "A rendőri brutalitás az október 23-i Fidesz nagygyűlés erőszakos oszlatásában érte el csúcspontját" - húzzák alá. Véleményük szerint a jogsértéseket a Gönczöl-jelentés tagadja, vagy súlyukat csökkenti, elszigetelt egyéni túlkapásnak állítja be.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását