2024. június 12. - Villő

Új néphagyomány: kordonbontó március

Március végén bontják le a Kossuth téri kordont, miután a BRFK vezetője Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese utasítására felülvizsgálta a kordon kihelyezésének indokoltságát - derült ki hétfőn.
2007. február 19. hétfő 19:49 - Hírextra
A döntés előzménye, hogy Szerdahelyi Szabolcs, a Deport '56 elnöke november 24-án rendezvényt jelentett be a Kossuth térre, amelyet tavaly október 23-án a személy- és létesítményvédelem miatt előbb határozott, majd határozatlan időre műveleti területté nyilvánított a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A határozat ellen a magánszemély panaszt tett, amit a BRFK elbírált és alaptalanként elutasított.

A magánszemély ezt követően ellen panasszal élt az Országos Rendőr-főkapitányságon, és kérte a Kossuth tér lezárásáról szóló intézkedés megváltoztatását illetve megsemmisítését.

Szabadfi Árpád szerint indokolt és jogszerű volt a BRFK vezetőjének intézkedése a Parlament védelmére, a rendőrségi törvény értelmében ugyanis a rendőrség a védett személyek biztonsága érdekében útvonalat, illetve közterületet forgalom elől elzárhat, a forgalmat korlátozhatja, területet zárhat le, illetve megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen.

Az állam működése és az alkotmányos rend fenntartása szempontjából alapvető fontosságú, hogy a rendőrség biztosítsa az Országházban tevékenykedő országgyűlési képviselők, közjogi méltóságok, valamint a Parlament működésében részt vevő személyek munkáját, szavatolja biztonságukat. És amennyiben újabb biztonsági tényezők merülnek fel, a rendőrségnek kötelessége megtenni a szükséges lépéseket a kockázatok kiküszöbölése érdekében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Garamvölgyi László azt mondta: a BRFK hétfőn tudatta Szabadfi Árpád főkapitány-helyettessel, hogy a Kossuth téri kordont március 31-én 24 óráig tartják fenn.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélte: ez annak udvarias beismerése, hogy a rendőrség nem tartotta be a gyülekezési törvényre vonatkozó szabályokat. A politikus fontos és pozitív előrelépésnek tartotta Szabadfi Árpád határozatát, azonban úgy vélte: ez egyben álszent magatartás is, hiszen a kormánynak minden jogköre megvan ahhoz, hogy akár egy óra alatt megsemmisítse a Kossuth teret műveleti területté nyilvánító rendelkezést.

Ez egy "tojástánc", egy olyan színjáték, amit a kormány csak azért játszik, hogy presztízsveszteség nélkül ki tudjon jönni ebből a helyzetből - mondta a Szájer József, aki szerint, ha most jogászok kezdenek vitatkozni a kordonról, akkor a kormány újabb hónapokat nyer, és a Kossuth tér jogtalan lezárása továbbra is megmaradhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását