2024. május 5. - Györgyi

Marad az egyenruha

A rendőrség szervezetébe január 1-jével integrálódó határőrség dolgozóinak öt százaléka távozik a szervezettől; Béndek József, a határőrség országos parancsnoka csütörtökön, az országgyűlés honvédelmi bizottságának ülését követően az MTI-vel azt is közölt
2007. december 13. csütörtök 17:38 - Hírextra

Béndek József elmondta: jelenlegi adataik szerint 570-en távoznak majd a mai, közel 10.800 fős testülettől. Egy részük nyugdíjba vonul, és vannak akik nem kívánnak az új szervezetben dolgozni.
Utalt arra, hogy nem mindenki fogadta fel a felajánlott rendőri munkát, illetve feladatot, ami több esetben egyben alacsonyabb beosztást is jelentett.

Közölte, jelenleg is tart a megszűnő határőrség mintegy 80 milliárd forint értékű vagyonának átadása a rendőrségnek; ezek az értékek nem csak ingatlanokat, hanem technikai eszközöket is jelentenek.
Az altábornagy, aki "történelmi szükségszerűségnek" nevezte az integrációt, arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szervezetben mind a rendőröknek, mind a korábban határőrizeti feladatot ellátó új kollégáknak meg kell tanulnia egymás szakmáját.

A schengeni csatlakozásáról szólva azt mondta, hogy december 21-e után külön figyelmet kell fordítani a Magyarországot átszelő két migrációs csatornára Ukrajna, illetve Szerbia felől.
A bizottsági ülésen a képviselők elismeréssel szóltak a határőrség eddigi munkájáról, és többen arra hívtak fel, hogy a társadalom előtt kivívott magas presztízsüket őrizzék meg a rendőrség keretein belül is.

A képviselők közül többen is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a határvédelem a honvédelem fontos része. Mint mondták, indokoltnak tartanák, ha a határőrök jelenlegi ruhája megmaradhatna. Ha a közlekedést irányító rendőrnek lehet fehér öve, és a köztársasági őrezred munkatársai is másfajta egyenruhát viselnek, a határőröknek miért kellene "átöltöznie"? - vetette fel egyikük.

Az altábornagy az ülést követően a távirati irodának azt mondta, a szerb és az ukrán határszakaszokon, amelyek egyben az Európai Unió külső határa is egyben, nem lesznek szigorítások, ahogy a horvát határszakaszon sem.

Az MTI úgy tudja, hogy a Határőrség jórészt zöld színű autóin egyelőre megmaradnak a HOR-kezdetű rendszámok valamint a megkülönböztető felirat, illetve a rendőrségre vár ez utóbbiak "újramatricázása".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását