2025. december 22. - Zéno

A kávé óvja a szívet

Úgy tűnik, a kávéivás nem növeli a szívinfarktus kockázatát, sőt, még védő hatása is lehet, tudhatjuk meg egy tanulmányból, melyet idősebb svéd nők bevonásával készítettek.
2007. február 19. hétfő 05:31 - Hírextra
Korábban is vizsgálták már a kávéfogyasztás és a szívinfarktus kockázata közötti összefüggést, de ezek vegyes eredményekkel jártak. Egyes kutatások azt állapították meg, hogy a kávéivás árt a szívnek, másoknál pedig nem lehetett kapcsolatot kimutatni.
Dr. Sarah Rosner, a Harvard-egyetem kutatója és munkatársai 32 650 svéd nőnél vizsgálták a kávézás hatását a szívinfarktusra, a résztvevő nők életkora 40-74 év volt.
A kutatás 1987 és 1990 között kezdődött. Az átlagosan 5,1 éves követési idő alatt 459 szívroham fordult elő, ebből 391 nem végzetes, 68 viszont halállal végződött.

A kutatócsoport megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik hetente 5 vagy annál több feketekávét fogyasztanak, 32 százalékkal ritkábban kaptak szívinfarktust, szemben a hetente 0-4 csésze kávét fogyasztókkal. Ez a különbség statisztikailag nem jelentős.

Több magyarázat is létezik arra a biológiai mechanizmusra, amelynek során a kávé csökkentheti a szívinfarktus kockázatát. A koffein fenolvegyületeket tartalmaz, amelyek ismert antioxidánsok, így csökkenthetik az oxidatív stresszt. Kimutatták azt is, hogy a kávé segíti a szervezet inzulin-felhasználását, ezáltal védhet a 2. típusú diabétesz ellen.(Informed)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását