2024. április 19. - Emma

Valentin napra létszámleépítés

A Chrysler amerikai autógyártónál bejelentett szerdai 13 ezer fős leépítés terve váratlanul érte a vállalat dolgozóit.
2007. február 16. péntek 09:31 - Hírextra
Bár a városban még emlékeznek rá, hogy hat évvel ezelőtt ezen létszám kétszeresét fosztotta meg állásától a cégcsoport. A szakszervezetek "Valentin napi vérengzésnek" minősítették az új létszámcsökkentési tervet, a Challenger, Gray and Christmas munkaerőkutatással foglalkozó vezető amerikai vállalat pedig közzétette becslését: 1999 óta az amerikai autóipar már összesen 790 ezer dolgozóját minősítette feleslegesnek.

A tudósítások szerint a dolgozókat most a Chryslernél semmilyen formában előre nem tájékoztatták a kilátásokról. Szakszervezeti vélemény szerint gyakorlatilag semmiféle ellenőrzést nem tudnak gyakorolni a fejlemények felett - a létszámkarcsúsításról a német-amerikai DaimlerChrysler németországi központjában döntöttek -, jóllehet a most beharangozott létszámcsökkentés a Chrysler dolgozóinak 16 százalékára vonatkozik.

A bezárásra nem ítélt egyik nagy gyáregységnél korosztályos leépítést terveznek, ami 1100 dolgozó távozását jelenti, de abban reménykednek az ottaniak, hogy megfelelő végkielégítést ajánlanak fel. Ugyanakkor Tom LaSorda, a Chrysler vezére azt jelezte, hogy a cégcsoport szintjén nem tervezik a Ford, illetve a General Motors autógyáraknál életre hívott rendszert, azaz bizonyos - jelentősebb - összeg felajánlását azok számára, akik önként távoznának. Mindeközben szó van a szakszervezetekkel folyó tárgyalásokon arról, hogy a Chrysler egészségbiztosítási kasszáját a dolgozók kárára megkurtítanák. A járműipari szakszervezetek 2005-ben belementek a Ford és a GM esetében egy ilyen megoldásba, a Chrysler első számú embere szerint egy hasonló a vállalatánál 340 millió dolláros megtakarítást tenne lehetővé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását