2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szélsőséges csoportok bontanák a kordont

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) értékelése szerint a szélsőséges csoportok jelenlegi legfontosabb célkitűzése a Kossuth téri kordon lebontása, de kulcsfontosságúnak tekintik a rendőri erők megosztását is.
2007. február 16. péntek 15:17 - Hírextra
Erről a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája tájékoztatta az MTI-t. Az NBH értékelése szerint - amit Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának pénteki együttes ülésén is ismertetett - a szélsőséges szervezetek igyekeznek túllépni korábbi megosztottságukon, és közösen terveznek olyan akciókat, amelyek alkalmasak a hazai és a külföldi média figyelmének felkeltésére.

A közleményben az olvasható, hogy a szélsőséges csoportok "új rendszerváltásra irányuló, gyakran hangoztatott politikai jelszavaikat összekapcsolják az utcai összeütközésre való felkészüléssel". Az NBH szerint ezek a csoportok az összeütközésre való felkészülés kulcsfontosságú elemének tekintik a rendőri erők megosztását, például egészpályás vidéki útlezárásokkal kívánnak jelentős rendőri erőt lekötni.

A közlemény szerint a szélsőséges csoportok jelenlegi legfontosabb taktikai célkitűzése a Kossuth téri kordon lebontása. Arra számítanak, hogy ha március 15-e előtt megszüntetnék a kordont, akkor a velük együttműködő csoportokkal közösen azonnal birtokba vehetnék a területet - áll a kommünikében.

A dokumentumban az olvasható, hogy az NBH szerint, ha birtokba vennék a Kossuth teret ezek a csoportok, ott újra sátortábor alakulna ki, nehezebbé válna a rendfenntartó erők kontrollja. Az Országgyűlés munkáját is veszélyeztetné a jogellenes élőlánc, amelynek terveit ősz óta napirenden tartják.

A közlemény szerint a szélsőséges szervezetek folytatják különböző ütő- és vágóeszközök, baseballütők, boxerek, tőrök, viperák, valamint gyújtópalackok összeállítására alkalmas eszközök beszerzését.

Információk vannak arról is, hogy egyes szervezetek lőfegyverek vásárlását, legalább egy esetben szomszéd országból történő illegális behozatalát tervezik. A közlemény szerint információk szólnak Budapestről és vidékről is a közelmúltban megtartott és a közeljövőre tervezett lőgyakorlataikról is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását