2024. május 18. - Erik, Alexandra

Olmert lát esélyt

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök megítélése szerint van lehetőség az alakuló palesztin nemzeti egységkormánnyal folytatandó tárgyalásokra. A palesztin nemzeti egységkormány létrejöttéről született egyezség fontos útkereszteződés a térség számára - idézt
2007. február 14. szerda 08:24 - Hírextra
A kormányfő az előző napon egyeztető megbeszélést tartott Amír Perec védelmi és Cipi Livni külügyminiszterrel a Moszad hírszerző szervezet, a katonai felderítés és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat illetékeseinek jelenlétében a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel tartandó, február 19-re kitűzött találkozójáról.

A Jediót Ahronót értesülése szerint Olmert azt mondta ezen az összejövetelen: Izraelnek nem szabad olyan látszatot keltenie, mintha akadályozná az új palesztin kormány megalakulását.(Az Abbász vezette Fatah és az idáig egyedül kormányzó radikális Hamász szervezet a múlt héten állapodott meg közös kormányzat létrehozásában.)

Az izraeli vezető hangsúlyozta a megbeszélésen, hogy következetesen meg kell követelni a palesztin kormánytól a közel-keleti helyzet rendezésén fáradozó nemzetközi kvartett - az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország - által megszabott minden feltétel teljesítését, vagyis Izrael állam elismerését, az erőszakról való lemondást és a korábban aláírt izraeli-palesztin megállapodások tiszteletben tartását.

Olmert vasárnap még azt mondta egy nyilatkozatában: az izraeli kormány még nem döntötte el, hogyan reagáljon a radikális Hamász szervezet és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah részvételével létrejött palesztin nemzeti egységkormány megalakulására. A Jediót Ahronótban idézett szavaiból úgy tűnik, hogy a kormányfő már döntött: a fenti feltételek teljesülése esetén kész a tárgyalásokra az alakuló új palesztin kormánnyal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását