2024. április 27. - Zita

Szenzáció: nő vezeti a Harvardot

Első alkalommal választottak nőt a Harvard élére az amerikai elitegyetem 371 éves történetében, a vezetőcserére pedig éppen az első női elnök elődjének szexista megjegyzései miatt volt szükség.
2007. február 13. kedd 11:36 - Hírextra
Az új elnök Drew Faust történész, az amerikai polgárháború történetének kutatója, akit az egyetem vezetőjének kiválasztásával megbízott testület vasárnap választott meg. Az egyetemvezetői tapasztalatokkal nem rendelkező, első látásra klasszikus elefántcsonttorony-tudós alkatúnak tűnő történész megválasztása meglepetést okozott az amerikai egyetemi berkekben, már csak azért is, mert Faust soha nem is tanult a Harvardon.

Drew Faust július elején lép hivatalba és az egyetem sorrendben 28. elnöke lesz. Az 59 éves történész Lawrence Summers gazdaságtudóst követi. Az egykori pénzügyminiszter egy előadásában azt fejtegette, hogy a természettudományok területére merészkedő nők eleve genetikus hátrányokkal indulnak.

Megjegyzése tudományos körökben és különböző nőszervezeteknél olyan nagy felháborodást és tiltakozást váltott ki, hogy Summersnek végül le kellett mondania.

Drew Faust a világ leghíresebb egyetemének vezetését veszi át júliustól. A Harvardra 20 ezren járnak, az egyetem éves költségvetése pedig csaknem 600 milliárd forintnak megfelelő összegre rúg. Ezt az egyetemi alapítvány biztosítja, amely mintegy 6000 milliárd forintnak megfelelő vagyont kezel.

Faust megválasztásával az úgynevezett Ivy-ligát alkotó 8 északkeleti amerikai elitegyetem közül már négynek nő áll az élén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását