2024. május 3. - Tímea, Irma

Részben közérdekűek a paksi papírok

Az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) 15 napon belül ki kell adnia azoknak az iratoknak egy részét, amelyek a 2003-ban történt súlyos műszaki hiba után a kármentéskor keletkeztek.
2007. február 13. kedd 15:42 - Hírextra
2003-ban hármas fokozatú baleset történt a Paksi Atomerőmű 2-es blokkjában, amelynek során a fűtőelemek is megsérültek. Ezek kiemelését nemrégiben fejezte be az ezzel megbízott orosz cég.

Az Energia Klub azt kérte OAH-tól, hogy adja át neki azt az engedélykérelmet, amelyet a beleset után nyújtott be a kármentésre a Paksi Atomerőmű a hivatalnak. A környeztvédő szervezet lényegében azt szeretné megtudni, hogy a kármentés alatt elvégzett munkák idején mekkora volt a környezeti kockázat.

A bíróság most úgy döntött, hogy nagyobbrészt nem fogadja el az OAH érveit. A hivatal a szellemi alkotás védelmére és üzleti titokra hivatkozva utasította el az iratok megismerhetőségét. A bíróság kimondta, hogy általában közérdekű adatokról van szó, az engedélykérelmet és az ehhez tartozó dokumentumokat - egyes részeik kivételével - át kell adni az Energia Klubnak.

Nem ismerhetők meg a kármentés konkrét műszaki megoldásai, a sérült és sértetlen fűtőelemek műszaki leírását tartalmazó számítási módszerek. Vagyis a számítások végeredményei közérdekű adatok, a konkrét módszerek nem.

A hivatal és a civil szervezet később dönti el, hogy fellebbez-e az ügyben.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását