Ölhet a cseh sajt
Halált is okozhat az a veszélyes baktériumfajta, amelyet a Lidl üzletlánc egyik pozsonyi boltjában árusított cseh gyártmányú Niva sajtban találtak. A sajtot máris kivonták a forgalomból, mivel a benne talált káros baktérium-mennyiség jóval meghaladta a me
2007. február 13. kedd 08:58 - Hírextra
A idén február 12-én lejárt szavatossági idejű sajtokat vizsgálták meg a szlovák szakemberek és minden tíz megvizsgált sajt közül ötben a lisztéria baktériumok mennyisége meghaladta a szabványban előirt mértéket, adta hírül az mno.hu. A szóban forgó veszélyes baktériumok okozta szövődmények Csehországban az elmúlt években tizenöt emberéletet követeltek. A fertőzés elsősorban a gyerekekre és a meggyengült immunitású emberekre veszélyes. A betegség első klinikai tünetei nem azonnal jelentkeznek, hanem egy-négy héttel a megfertőződés után. Az enyhébb lefolyású betegségnek nincsenek külső jelei, legsúlyosabb esetben gennyes agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés formájában jelentkezik.
Az árusitó LIDL szóvivője és a csehországi gyártócég, a Madeta illetékese viszont egyaránt azt állította, hogy a sajt megfelelt a szabványoknak és a szóban forgó káros baktérium mennyisége nem haladta meg a megengedett mértéket. A szlovák hatóságok eljárását szokatlannak nevezte a sajt gyártója, a legnagyobb cseh tejfeldolgozó Ceské Budejovice-i Madeta igazgatója.
Milan Teply szerint a rendelkezésükre álló vizsgálati eredmények mind negatívak, és állítása szerint a Szlovák Állategészségügyi Felügyelet részéről is csak az hangzott el, hogy hivatalosan ők semmiről sem tudnak. A szlovák agrárminiszter ugyanakkor sietve megjegyezte, hogy a történtek is igazolták, hogy milyen jó a szlovák szűrőrendszer.
Miroslav Jurena miniszter nem feledte el hozzáfűzni: ezek után ajánlja, hogy mindenki fogyasszon szlovák termékeket.
Szlovákiában eddig csak szórványosan észleltek ilyen megbetegedést, 2005-ben öten, tavaly tízen betegedtek meg, két esetben halt meg a megfertőződött beteg.