2024. április 28. - Valéria

Korrupcióval vádolják az ellenzék vezetőjét

Korrupció vádját emelték kedden Tajvanon Ma Jing-csou ellenzéki vezető ellen, akit sokan tekintenek a 2008. márciusi elnökválasztás fő esélyesének.
2007. február 13. kedd 11:44 - Hírextra
A legfelsőbb bíróság ügyészének szóvivője közölte tajpeji sajtóértekezletén: a vád szerint tajpeji polgármestersége (1998-2006) idején Ma hűtlenül kezelte a város egy különleges alapjának pénzét, 11 millió új tajvani dollárt (333 ezer amerikai dollár) rendeltetésétől eltérő célokra fordított. A Ma elleni eljárást a Demokratikus Haladó Párt sürgetésére kezdték meg a hatóságok a múlt év novemberében.

Ma és Kínai Nemzeti Pártja (Kuomintang) ellenzi Tajvan függetlenségre törekvését, amiért Peking nagyobb rokonszenvvel tekint rá, mint Csen Suj-pien jelenleg hatalmon levő elnökre és Demokratikus Haladó Pártjára, amely a függetlenség céljának hirdetésével szerzett magának jelentős pozíciókat Tajvan politikai életében. A Ma elleni bűnvádi eljárás megfigyelők szerint akadálya lehet a kínai-tajvani kapcsolatok javulásának.

A Kínai Nemzeti Párt szóvivője bejelentette, hogy alapszabálya értelmében a párt felfüggeszti Ma tagságát a büntetőeljárás befejeződéséig, de ha ártatlannak bizonyul, a vád alá helyezett eddigi elnök visszanyeri párttagságát és vezető tisztségét is. Ma egyébként jelezte korábban, hogy ha vádat emelnek ellene, önként lemond pártelnöki posztjáról.

A vádemelés önmagában még nem akadálya annak, hogy Ma versenyben maradjon az elnöki tisztségért, ám párttagságának felfüggesztése nyomán már nem lehet a Kuomintang jelöltje, hanem függetlenként kell folytatnia a választási küzdelmet. Ez persze még nem zárja ki, hogy pártja - nem hivatalosan - így is támogassa kampányát a háttérből. Szintén nem hivatalosan és még inkább a háttérből Kína is támogatja s feltehetőleg a továbbiakban is támogatná az ellenzéki politikus kampányát - vélik tajvani politikai elemzők.

Nemcsak az ellenzéki vezetőre vetült korrupció gyanúja. A hivatalban lévő elnök felesége, veje és több bizalmas munkatársa ellen is eljárás folyik pénzügyi botrányokkal összefüggésben. Az elnök nejét is közpénzek hűtlen kezelésével vádolják. Mi több, az államügyészség szerint elég bizonyíték gyűlt össze Csen ellen is egy vádemeléshez, ám az elnök ellen nem lehet eljárást indítani, amíg hivatalában van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását