2024. május 26. - Fülöp, Evelin

"Nem a valós sorskérdésekkel foglalkozunk"

A miniszterelnök szerint nem politikai háborúskodásra, hanem nyugodt reformpolitizálásra van szüksége Magyarországnak. Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben hangsúlyozta: a háborúskodás elől kitér, de a törvény rendjét minden eszközzel biztosítja és óvja
2007. február 12. hétfő 14:22 - Hírextra

Gyurcsány Ferenc szerint nem politikai háborúskodásra, hanem nyugodt reformpolitikára van szükség, emellett minden eszközzel védeni kívánja a gyülekezés és szólás szabadságát. Ezt a miniszterelnök országértékelő beszédében mondta hétfőn a parlamentben. A kormányfő úgy fogalmazott: a mai magyar közéletben sokakat a háborús logika igazgat, "szerintem nem politikai háborúskodásra, hanem nyugodt reformpolitikára van szükség". Hangsúlyozta: kitér a háborúskodás elől, de az ország nyugalmát, rendjét, és a törvényességet valamennyi rendelkezésére álló eszközzel biztosítja.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, bár az elmúlt hetekben érték sérülések, harag és indulat nincs benne, mert a politika nem személyes kérdés, hanem, mint mondta, szenvedély. "Óvni és védeni fogom a gyülekezés és szólás szabadságát, meghallom azok panaszát, akiket méltánytalanság vagy jogsérelem ért. De a politikai gáncs, az utcai zavargás, parlamenti ki- vagy éppen bevonulás, az otromba személyeskedés nem tántorít el" - jelentette ki.

Kiemelte, olyan kormányt vezet, melynek egyetlen célja van: megújítani Magyarországot, megerősíteni és együtt tartani. Mint mondta, politikáját a parlamenti többség akaratára és támogatására építi. Mélyen hiszem, hogy a nyugodt, de bátor reformpolitika sikeres lesz - jelentette ki a miniszterelnök. A kiigazítás költségvetési értelemben sikeres volt, a költségvetés havi egyenlegei rendre jobbak az előre jelzettnél, a tervezett ütemben közelítjük az egyensúlyi pályát, nem kell beavatkozni az államháztartási folyamatokba egyensúlyteremtő szándékkal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

"Ha valami rendkívüli nem történik a világgazdaságban, ha úgy tetszik: ha nem áll tetejére a világ, akkor újabb kiigazításra nincsen szükség. Ez nem jelenti azt - mondom jó előre -, hogy nincsen szükség feszes költségvetésre" - hangsúlyozta a kormányfő. Közölte: ha nem mi igazítjuk ki sorsunkat, akkor megteszi helyettünk a kényszer, ami nehezebb, fájdalmasabb és kiszámíthatatlanabb lett volna. Elérhető közelségben van a kiigazítás eredménye - mutatott rá Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő beszédében megköszönte az ország polgárainak, hogy elfogadták és megértették a kiigazítás szükségességét, valamint megköszönte a kormánypárti frakcióknak, hogy meghozták a kiigazításhoz szükséges döntéseket. Mint mondta, a 2007-es év a legnehezebb év, 2008-ban a reáljövedelmek már nem csökkennek.

Megjegyezte azt is: ma Magyarországon az igazi botrány az, hogy a mai 40 évesek hetven százalékának rossz az írott szöveg értése, valamint a felnőtteknek csak a fele vagy harmada vesz részt tovább- vagy átképzésben. A páholyban jelen volt Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége.

Forrás: Független Hírügynökség, MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását