2024. május 18. - Erik, Alexandra

Éjfélig még 700 ezer bevallást várnak

A körülbelül másfél millió adózóból hétfő reggelig nagyjából 800 ezren adták le bevallásukat a kormányzati Ügyfélkapu portálon keresztül az APEH-nek, így a hétfő éjféli határidőig még 700 ezer bevallást vár az adóhivatal - mondta el a Független Hírügynöks
2007. február 12. hétfő 11:37 - Hírextra
Nagy József megerősítette a Magyar Adótanácsadók Egyesülete alelnökének hétfő reggeli információját, hogy a hálózat eddig még bírta a terhelést. Ha ezt a napot túléli a kormányzati háló, akkor később valószínűleg nem lesz nagyobb baj, jelentősebb rendszerleállás - mondta Vadász Iván.
Hétfőn jár le a határideje az egyéni vállalkozók éves és soron kívüli szja- és tb-járulék-bevallásának, valamint saját személyükre vonatkozóan a járulékok, hozzájárulások bevallásának, továbbá egyéb adatok elküldésének. Szintén a hét első napjának végéig küldhetők el a különféle kifizetésekkel, juttatásokkal kapcsolatos adó- és járulékok bevallása.

Vagyis most jelennek meg tömegesen az egyéni vállalkozók, akiknek egy része maga könyvel és intézi mostantól az e-bevallást is. Körükben számít a legtöbb hibás bevallásra az APEH, és valószínűleg innen érkezik a legnagyobb számban többszörösen elküldött bevallás, mivel az APEH csak egy-két óra múlva küldi el az igazolást elektronikus levélben, és az érintettek azt hiszik, nem ment el a küldemény.

A hétvégén 350 ezer bevallást küldtek el az APEH-nek, igazolva azt a feltételezést, hogy ez az adózói kör nagyrészt nem munkaidőben intézi adóügyeit - mondta Nagy József, hozzátéve, hogy a bevallásukat az utolsó napra hagyók egy része valószínűleg hétfő délután próbálja meg elküldeni a nyomtatványt.

A rendszer matematikai kapacitása óránként maximum 200 ezer bevallás fogadása, de az informatikusok becslése szerint messze nem fogják elérni ezt a terhelést - mondta Nagy József. Ha mégis ennek közelébe érne a küldemények mennyisége, akkor egy vészleállítási forgatókönyv alapján fokozatosan korlátozzák az Ügyfélkapu teljesítményét, vagyis egyes szolgáltatások egy időre nem lennének elérhetők, ilyen lehet például az időpontkérés okmányirodákba. A kormányzati portálon most a legfontosabb az adóbevallások fogadása - magyarázta Nagy József.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását