2024. április 27. - Zita

Bosnyákoknál terjeszkedik a Mol-INA

A horvát-magyar konzorcium megvásárolja a bosznia-hercegovinai Energopetrol 67 százalékát.
2007. február 10. szombat 07:27 - Hírextra
Az INA, a Mol és az Energopetrol olajipari vállalat magas rangú képviselői Szarajevóban pénteken jegyzőkönyvet írtak alá arról, hogy a horvát-magyar konzorcium megveheti a boszniai cég benzinkútjait. A Mol-INA, illetve az Energopetrol közötti szerződést a bosnyák miniszterelnök jelenlétében írták alá, közölte a hirado.hu.

A Mol-INA konzorcium 2006. szeptember 8-án kötött szerződést Bosznia-Hercegovina kormányával az Energopetrol 67 százalékos tulajdonának megszerzéséről. A szerződés szerint a Mol-INA konzorcium tőkeemelés útján válik az Energopetrol 67 százalékos tulajdonosává. A tőkeemelés pénzügyi forrásként szolgál az Energopetrol hiteleinek visszafizetésére.

A Mol-INA konzorcium tranzakcióról korábban közölték, hogy a vevő újonnan kibocsátott Energopetrol részvényeket jegyez 30,7 millió eurónak megfelelő 60 millió konvertibilis márka értékben. A jegyzést követően a Mol-INA konzorcium részesedése 67 százalék, a szövetségi kormányé 22 százalék lesz az Energopetrolban, a fennmaradó 11 százalék a kisrészvényesek tulajdona.

A Mol-INA konzorcium 10,2 millió konvertibilis márkát, 5,1 millió eurót utal át Bosznia-Hercegovina kormánya részére a többségi tulajdon megvásárlásáért. A Mol és az INA 150 millió konvertibilis márkát, 76,7 millió eurót biztosít az Energopetrol részére beruházási programja finanszírozására a következő három évben. A tranzakció zárásához számos feltétel teljesülése szükséges, köztük Bosznia-Hercegovina versenyhivatalának jóváhagyása.

Az MTI információi szerint a konzorcium által átutalt pénz optimális esetben néhány hét alatt megérkezik, majd szintén néhány hét alatt elindulhat az új cég bejegyzése. Ez összesen mintegy két hónapot vesz igénye. Amikor ez megtörtént, 30 napon belül az új tulajdonosok összehívják a közgyűlést.

A korábbi közlések szerint a Energopetrolnak 65 töltőállomása és 15 százalékos piaci részesedése van Bosznia-Hercegovinában, a Mol-INA pedig három éven belül 25 százalékos piaci részesedést szeretne elérni 100 kúttal. A Mol és az INA már jelen van az ország növekvő nagy- és kiskereskedelmi piacán. A közös működés egyértelmű vezető szerepet jelent a bosnyák kiskereskedelmi piacon és hosszabb távon jelentős szinergiákat eredményez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását