2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szigorú költségvetési fegyelmet követel az EB

"Reális program, reális értékelés” – így kommentálta Veres János pénzügyminiszter az Európai Bizottság értékelését a magyar konvergenciaprogram eddigi pályájáról.
2007. február 8. csütörtök 08:26 - Hírextra
Óvatosan optimista – ez pedig a Világgazdaságnak nyilatkozó elemző véleménye ugyanerről. Tény, a bizottság szerint az idén és jövőre az ősszel készített saját prognózisában előre jelzettnél közelebb lehet a hiány a kormány – 6,8, illetve 4,3 százalékos GDP-arányos – tervéhez. Az értékelés mellékletében mindenesetre 2007-re 7,4 százalékos deficitvárakozás olvasható – igaz, ennek az az oka, hogy az EB nem aktualizálta több hónapja készült előrejelzését.
 
A Világgazdaság formációi szerint ugyanis Brüsszelben a makrogazdasági és fiskális prognózist készítő csoportból csak két ember foglalkozik a 2004-ben belépett tíz tagországgal. A hazai és külföldi elemzők, a jegybank és – egy kivételtől eltekintve – a magyarországi gazdaságkutató intézetek mindenesetre mind kisebb hiányra számítanak a kabinet prognózisánál is. A bizottság egyébként nem az elfogadás vagy a nem elfogadás kérdésében foglalt állást (az az Ecofin hatásköre), csupán a meglátásait fogalmazta meg a konvergenciaprogrammal kapcsolatban, s ajánlásokat tett az e hónapban ülésező Ecofin számára. Az EB jelentése szigorú költségvetési fegyelmet és a már bejelentett konszolidációs intézkedések megvalósítását sürgeti.
 
Leszögezi: konkretizálni kell a további reformlépéseket, s készen kell állni az esetleg szükséges további intézkedésekre. 2009-től kedvezőtlenebb lehet a költségvetési egyenleg a reméltnél, így a 2008-cal kifutó kiadáskurtítási intézkedéseket fel kell váltaniuk a reformlépéseknek. Sürgeti a nyugdíjrendszert érintő döntéseket, s különösen szkeptikus az adósságpályával kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását