2024. május 17. - Paszkál

Ritkaságok szállnak Kambodzsa egén

Kambodzsa távoli erdőségeiben egy csapat kutató Délkelet-Ázsia egyetlen ismert, keskenycsőrű keselyűcsoportjára bukkant egyéb, veszélyeztetett madarakkal egyetemben.
2007. február 8. csütörtök 09:11 - Hírextra
A kolóniát múlt hónapban fedezték fel a Mekong-folyó keleti részén elterülő dzsungelben, Kambodzsa Stung Treng provinciájában, írja a hirado.hu. "Egy domb tetején találtuk meg a fészkeket, ahol két másik keselyűfaj egyedeit is megfigyelhettük" - mondja Song Chansocheat a kambodzsai Keselyűvédelmi Tervezet vezetője. A kormány tervezetét számos környezetvédelmi szervezet támogatja.

A kutatókat lenyűgözte azon tény, hogy más, globálisan veszélyeztetett madár- és főemlősfajokat is megfigyelhettek a régióban. A területen a kritikusan veszélyeztetett, keleti fehérhátú keselyű egyedei is előkerültek. Emellett kiszúrták még a Sarcogyps calvus keselyűfajt, az óriás íbiszt, és a veszélyeztetett sapkás langur főemlőst.

A kutatók szerint a keskenycsőrű keselyűk Délkelet-Ázsia egyéb részein is megfigyelhetőek, ám az egyetlen másik ismert kolóniát eddig csak Észak-Indiában figyelték meg. A kutatók azt hitték, a madarak Délkelet-Ázsia legtöbb részén kihaltak. A felfedezést követően a csapat intézkedéseket hozott, hogy megvédhessék a madarakat az orvvadászoktól és a tojásgyűjtőktől, most pedig a helyi közösségekkel tárgyalnak, hogy biztosítsák helyüket a hosszú távú konzervációs programban.

A keskenycsőrű keselyű az egyike azon számos keselyűfajnak Ázsiában, melyek az elmúlt 12 évben a kihalás szélére kerültek, miután olyan marhatetemeket fogyasztottak, melyeket egy gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezeltek, amely a madarak számára rendkívül mérgező.

A gyógyszer a keskenycsőrűek és egyéb keselyűfajok között 99 százalékos hanyatlást okozott, különösen Indiában. A gyógyszert fokozatosan elkezdték kivonni a forgalomból Dél-Ázsiában, ám nem olyan ütemben, mely biztosítaná a keselyűk regenerálódását. Mivel a gyógyszer Kambodzsában szinte egyáltalán nincs jelen, a szervezet szerint az ország biztosíthatja a madarak túlélését. A keselyűk egyébiránt számos veszéllyel néznek szembe, többek között a nagyobb testű emlősök vadászata miatti táplálékmennyiség csökkenésével, az élőhelyek elvesztésével és az orvvadászattal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását