2024. június 2. - Kármen, Anita

Megvizsgálják, épelméjű-e az űrhajósnő

Lisa Nowak űrhajósnő, akit hétfőn emberrablási kísérlet gyanújával őrizetbe vettek, nem repülhet többé, orvosi vizsgálatra küldték, és a NASA az ügy kapcsán felülvizsgálja az űrhajósok pszichológiai ellenőrzését.
2007. február 8. csütörtök 17:53 - Hírextra
Az amerikai sajtóban a vezető hírek közé került, hogy a szerelmi féltékenységből vetélytársnőjére törő Lisa Nowak űrhajósnőt, a haditengerészet elitegységének századosát hétfőn őrizetbe vették. A később óvadék ellenében szabadlábra helyezett 43 éves Nowak tavaly júliusban járt a Discovery űrsiklóval a kozmoszban, 1500 kilométert autózott, hogy leszámoljon riválisával, akit feltételezhetően gyengéd szálak fűztek ahhoz az űrsikló-pilótához, akibe ő is beleszeretett.

A vetélytársnőjét az orlandói repülőtéren utolérő Nowaknál kisebb fegyverarzenált találtak az összecsukható bicskától a légpuskáig, bár utólag azt mondta, csak rá akart ijeszteni riválisára. A NASA közölte, hogy Nowak többé nem repülhet.

A Texasba visszatért űrhajósnőt, aki három gyerek anyja, orvosi kivizsgálásra küldték. Az amerikai közvélemény kisebbfajta tragédiaként élte meg Nowak szerelmi drámáját. Mint a The New York Times csütörtökön írta, az űrhajósnő egyéni tragédiája csapás a társadalom egy példaképére.

Kiderült, hogy az asztronauta sem felsőbbrendű ember, aki megbirkózik a közembereket összeroppantó terhekkel. A lap szerint a NASA helyesen jár el, ha gyakoribbá teszi az űrhajósok pszichológiai és pszichikai "átvilágítását", amelyet eddig csak az elitcsapatba történő felvételkor végeztek el. A tesztekre folyamatosan szükség van egészen addig, amíg egy űrhajós nyugállományba nem vonul.

Jobb nem elképzelni, mi lett volna, ha az orlandói parkolóban lezajlott szerelmi bosszújelenet egy Hold-bázison vagy egy Mars-utazás során történik - írta a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását