2024. április 25. - Márk

Intenzíveben tesztelnek a NASA-nál

A NASA úgy döntött felülvizsgálja pszichológiai szűrési gyakorlatát az asztronauták között, azt követően, hogy Lisa Nowak űrhajóst gyilkossági kísérlet miatt letartóztatták
2007. február 8. csütörtök 10:37 - Hírextra
Az orlandói rendőrség szerint, Nowak 1500 kilométert utazott és megpróbálta elrabolni, a légierő századosát, Colleen Shipmant. Mindkét nő a NASA másik asztronautájának, Bill Oefeleinnek szerelméért harcolt, írja a hirado.hu.

A sokkoló eseményre válaszul, a NASA vezetője, Michael Griffin az új asztronautáknál alkalmazott pszichológiai szűrővizsgálat belső felülvizsgálatát rendelte el. Emellett azt is kérte a szakemberektől, hogy a jelenleg zajló, a már NASA-nál dolgozó asztronauták pszichológiai értékelését is vizsgálják át újra.

Amikor valaki asztronautának jelentkezik, át kell esnie egy kétórás interjúztatáson, melyet pszichiáterek és pszichológusok végeznek. Egy szakértői bizottság aztán átvizsgálja az eredményeket és javaslatokat tesz az asztronauták kiválasztásával foglalkozó tanácsnak. Az interjúk során egyes kérdések kifejezetten a jelentkezők orvosi történetét célozzák, főleg annak szűrésére készültek, hogy voltak-e a jelentkező családjában pszichiátriai problémák - például bipoláris zavar vagy skizofrénia.

Akiket végül asztronautaként felvesznek, később át kell essenek az éves orvosi vizsgálatokon. Ezen vizsgálatok alatt az orvosok az asztronautát a mentális egészséges vizsgáló szakértőhöz küldhetik. A NASA Nowak egészségügyi állapotáról személyiségi jogokra hivatkozva nem volt hajlandó nyilatkozni.
Az űrhajósok, az összes NASA-dolgozóhoz hasonlóan, saját kérésre kérhetnek tanácsadást. A NASA meg fogja vizsgálni, hogy bárki észrevett-e valamit Nowaknál, mielőtt az asztronauta állítólag megfenyegette Shipmant. Az űrügynökség emellett megvizsgálja majd azt is, hogy szükség van-e bármelyik eljárása vagy gyakorlata tökéletesítésére. Ide tartozik a dolgozókat érintő szabályrendszer is. A NASA főorvosa pedig külön vizsgálatot végez majd az ügynökség egészségügyi és pszichológiai szűréseit tekintve.

Nowak jelenleg 30 napos eltávot kapott a NASA-tól és fel is függesztették szolgálatából. Kedden az asztronauta és Steve Lindsey parancsnok Orlandóból hazaérkezett Houstonba. Nowak a tervek szerint a következő, márciusi küldetés során a kommunikációra felügyelt volna. Most azonban elkezdték egy másik űrhajós képzését a feladatra. Nowak 2006 júliusában repült utoljára. Oefelein is hazaérkezett. Bár még úgy tűnik, ő repülhet, jelenleg neki is eltávot adtak. A NASA szakértői elmondták, Oefelien volt az, aki először értesítette a NASA-t Nowak letartóztatásáról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását