2024. május 3. - Tímea, Irma

Design- és Művészetelmélet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen

A Design- és művészetelmélet szak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új BA szakja, amely a design és a vizuális művészetek komplex elemzésére képes szakembereket képez.
2007. február 8. csütörtök 08:47 - Hírextra

A hallgatók tanulmányaik során a design és a vizuális művészetek filozófiai, kommunikációelméleti, művészettörténeti és társadalomtudományi elemzési módszereivel, valamint a különböző elemzési módszerek integrált, interdiszciplináris, kritikai szemlélet alkalmazásával ismerkednek meg, olvasható a MOME honlapján.

 

A képzés fontos eleme a MOME design és művészeti szakterületei alkotófolyamatainak alapos megismerése is. Magyarországon más ilyen jelleg képzés nem létezik. A művészettörténet, a filozófia, az esztétika, a kommunikáció, a pszichológia, a szociológia és a kulturális antropológia programok ugyan a szakterület fontos társtudományait oktatják, ám irányultságuk nem teszi lehetővé, hogy elsősorban a képi és tárgyi világ problémáira, azok vizuális elvárásaira és társadalmi szerepére koncentráljanak.



A Design- és művészetelmélet szak célkitűzése azonban éppen ez. Olyan szakembereket kíván képezni, akik képesek az építészet, a vizuális kultúra és a tárgyi világ komplex többek között történeti, társadalmi, kommunikatív és filozófiai összefüggéseinek feltárására és elemzésére.

A szak további különlegessége, hogy az elméletet hallgatók képzése ugyanabban a közegben történik, mint ahol az alkotók képzése is folyik, a magyarországi alapképzések jelent s hányadától eltérően kiscsoportos, szemináriumi formában. A BA fokozattal rendelkező design- és művészetelemzők kulturális intézményekben, múzeumokban, szaklapoknál, a design változatos területein működő cégeknél stb. helyezkedhetnek el, de a szak elsődleges célja az MA képzésre való felkészítés.

A felvételin a vizuális környezettel kapcsolatos problémákra való érzékenységet, kritikai elemzésre és absztrakt gondolkodásra való képességet, valamint (a MOME honlapján előre megadott szakirodalom alapján) design- és művészetelméleti tájékozottságot várnak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását