2024. április 29. - Péter

Európai Madármegfigyelő Napok

Október első hétvégéjén (október 6-7-én) rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat, amikor az ország minden megyéjében és Budapesten is madarászok várják mindazokat, akik részt vennének madármegfigyelő túrán.
2007. szeptember 26. szerda 07:01 - Hírextra

A madármegfigyelő akciót Európában a BirdLife International, Magyarországon pedig tagszervezete, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szervezi meg. Az országok abban versenyeznek egymással, hogy hány helyszínen, hányan vettek részt a megfigyelésben, és mennyi madarat láttak. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

A két nap során minden megyében madárles túrákon lehet részt venni, amelyek időpontjáról és helyszíneiről a www.mme.hu című honlapon találhatók információk. Egyes területeken madárgyűrűzést is tartanak.

Azoknak, akik részt vennének az akcióban, de nem kívánnak szervezett túrához vagy kiránduláshoz csatlakozni, az is elég, ha csak a kertjükbe mennek nézelődni és az ott látott madarak adatait küldik be a szervezőknek, legkésőbb október 7-én, vasárnap délután 16 óráig az mme@mme.hu e-mail címre, vagy az 1/275-6267-es faxszámra - de bediktálható a közlés telefonon is az 1/275-6247-es számon.

Az MME-nek a megfigyelés helyszínét, a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és számát, valamint a ritka vagy érdekes madarak jelenlétét kell bejelenteni.

Amennyiben valaki nem tudja meghatározni a madárfajokat, az sem okoz problémát, ebben az esetben elég a látott madarakat összeszámolni, és a helyszín megnevezése, valamint a résztvevők száma mellett ezt az adatot beküldeni.

Tavaly minden korábbi évnél többen, majdnem ötezren figyelték Magyarországon a vonuló madarakat, és 174 faj, összesen 387 251 egyedét azonosították. Leggyakrabban seregélyt, tőkés récét, és dankasirályt láttak, de előfordult néhány igazi különlegesség is, mint a pusztai ölyv és a pehelyréce.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását