2024. április 30. - Katalin, Kitti

NYT: Pest megér egy estet

Európa Hollywoodja a Duna mentén Budapest, amelynek jobban megy, ha az eredeti Hollywood Kaliforniában gazdasági nehézségekkel küzd - írta a hét végén a The New York Times.
2010. július 5. hétfő 09:07 - HírExtra
Budapest festői szépségű város Közép-Európa szívében, amely az évek során sok szerepet játszott; Buenos Aires utcáit imitálta például az 1996-os Evita című filmben és Münchenné változott Steven Speilberg azonos című 2005-ös mozijában. Éppen most forgatják a Rítus című, Rómában játszódó bűnügyi filmet Anthony Hopkinsszal a főszerepben. Budapest sokarcú város a filmezéshez, igazán azonban a pénzügyi előnyök teszik a magyar fővárost Duna menti Hollywooddá.

Több tucatnyi külföldi filmes és televíziós produkció Budapestet választja az európai forgatás helyszínéül Prágával, Párizzsal, Londonnal vagy Szófiával szemben. A külföldi produkcióknak biztosított 20 százalékos adó-visszatérítés, a gyenge magyar valuta és az olcsó munkaerő a vonzó - állapította meg a tekintélyes újság Budapestről keltezett terjedelmes tudósításában.

Nagy összegekről van szó, Magyarország 2004 óta több mint megtízszerezte a külföldi filmekből és koprodukciókból eredő bevételeit, amely 2009-ben elérte a 157 millió dollárt. Marketinges szakemberek rámutatnak: a bevételeken túl az ország nemzetközi hírnevének is jót tett, hogy Budapest a filmes központ varázsával bír, több turista és külföldi befektetés érkezik az országba.

A magyarországi filmgyártás minden gazdasági előnye ellenére a filmeseknek van mire panaszkodniuk: időnként kiábrándító a bürokrácia, és több esetben a lakosság homogén jellege is hátrány. A soketnikumú környezet megteremtése nehézségeket okoz, a kizárólag fehér népességű országban csak többletkiadással lehet például készíteni egy afroamerikaiakról szóló gettófilmet, a feketéket szinte importálni kell a forgatáshoz. Néhány producer egyre jobban aggódik az adó-visszatérítés miatt is, mivel a gazdasági válság nyomán veszteségessé vált magyar cégek nem tudják megfinanszírozni a külföldi produkciókat (a cseh megoldás megnyugtatóbb, ott ezeket a kiadásokat az állami költségvetésből fedezik).

Beau Flynn, a Rítus című film producere ugyancsak a problémák között említette, hogy Magyarország viszonylag tapasztalatlan a nemzetközi produkciók fogadásában, így 16 hetet töltött a helyszínek kiválasztásával és a filmes gárda felmérésével, Los Angelesben ez nem igényelt volna többet 12 hétnél. Hangsúlyozta viszont, hogy ezt messzemenően ellensúlyozzák Budapest előnyei, például az, hogy anélkül tudnak különböző helyszíneken forgatni, hogy lerohannák őket a turisták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását