2024. április 28. - Valéria

Kiszabadulhat Marvan Bargúti

Gideon Ezra izraeli környezetvédelmi miniszter szerint Izraelnek szabadon kellene engednie legnevesebb palesztin foglyát, Marvan Bargútit, hogy ezáltal támogassa Mahmúd Abbász palesztin elnököt.
2007. február 5. hétfő 20:01 - Hírextra
Az izraeli katonai rádiónak hétfőn adott nyilatkozatában Ezra úgy vélte, hogy Bargúti szabadlábra helyezése lehetővé tenné az Abbász vezette Fatah mozgalom megerősítését a palesztin autonóm területeken jelenleg kormányzó radikális mozgalommal, a Hamásszal szemben. "Ha csökkenteni akarjuk a Hamász lehetőségeit, és azt akarjuk, hogy inkább polgári, mintsem vallási tényezők tartsák ellenőrzésük alatt a Palesztin Hatóságot, nekünk is tennünk kell ezért" - mondta a miniszter.

Marván Bargútit, a Fatah ciszjordániai szervezetének vezetőjét egy izraeli bíróság 2004-ben ítélte ötszöri életfogytig tartó börtönbüntetésre négy gyilkos terrorcselekményben való bűnrészességért. Bebörtönzése nyomán nem veszített politikai súlyából: tavaly januárban ismét parlamenti képviselővé választották a palesztinok.

A palesztin területeken ő a legnépszerűbb vezető, és széles körben úgy tekintenek rá, mint az egyetlen személyre, aki képes megteremteni az egységet a palesztin frakciók között.

Ezra, aki korábban már a belbiztonsági miniszteri tisztséget is betöltötte, és tagja az Ehud Olmert kormányfő vezette Kadima pártnak, már tavaly decemberben is hasonló kijelentéseket tett.

Efrájim Szneh izraeli védelmi miniszter-helyettes néhány hete szintén a palesztin politikus elengedése mellett emelt szót. Miri Ejszin, Olmert szóvivője közölte, hogy "nincs napirendben" Bargúti elengedése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását