2024. május 5. - Györgyi

Angela Merkel közel-keleti körútja: küldetése lehetetlen?

Közös európai, amerikai és arab stratégiai kezdeményezéssel próbálja felrázni a közel-keleti békefolyamatot a német kancellár. Merkel szerint az európaiak konstruktív szerepet tölthetnek be a Közel-Keleten, de a rendezés nem lehetséges az Egyesült Államok
2007. február 5. hétfő 07:57 - Hírextra
Közel-keleti körútja első, kairói állomásán Merkel kifejtette: az összes szereplő közös erőfeszítésével mozdítaná el holtpontjáról az évek óta stagnáló békefolyamatot, s úgy látja, hogy most kedvez az idő az előrelépésre. Merkel egyik kairói tárgyalópartnere, Amr Musza, az Arab Liga főtitkára szerint azonban gyorsan kell cselekedni, mert ez a békefolyamat újjáélesztéséhez kedvező "ablakperiódus" várhatóan csak ez év végéig tart. Merkel és Musza szerint minden erőfeszítést meg kell tenni a libanoni válság gyors megoldására, hogy az országnak mielőbb újból cselekvőképes kormánya legyen.

Angela Merkel és egyiptomi vendéglátója, Hoszni Mubarak elnök egyetértett abban, hogy a palesztin-izraeli konfliktus számos más konfliktusnak is a gyökere, ezért minden erőt e konfliktus megoldására kell összpontosítani. Az egyiptomi elnök bízik abban, hogy az egymással rivalizáló palesztin csoportok rövidesen megegyeznek egy nemzeti egységkormányról; Mubarak szerint küszöbön áll a megállapodás.

A német kancellár arab tárgyalópartnerei kérték, hogy az európaiak gyakoroljanak befolyást az Egyesült Államokra annak érdekében, hogy Washington tevékenyebb szerepet játsszon ebben a válságövezetben. Merkel úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok kész felelősséget vállalni. "Amerika nélkül nem lesz előrelépés, ez számomra teljesen világos" - mondta.

A világvallások párbeszédéről cserélt eszmét Angela Merkel az egyiptomi fővárosban az iszlám szunnita ágának legtekintélyesebb intézményének, az al-Azhar egyetemnek a főigazgatójával, Mohammed Szajjid Tantávi sejkkel, aki átnyújtotta a kancellárnak saját, az iszlám békés természetét hangsúlyozó válaszát arra a vitatott előadásra, amelyet XVI. Benedek pápa tartott tavaly Regensburgban az iszlámról. A német kormányfő meghívta a muzulmán vallási vezetőt Berlinbe, hogy a katolikus és a zsidó vallás képviselőivel közösen folytassák a párbeszédet.

Angela Merkel vasárnap este Kairóból Rijádba érkezett, ahol tárgyal Abdullah szaúdi királlyal. Négynapos körútja során ellátogat még az Egyesült Arab Emírségekbe és Kuvaitba is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását