2024. április 23. - Béla

Vagyonnyilatkozatok

A fideszes Lázár János az egyik legtehetősebb ellenzéki politikus, Orbán Viktor pártelnök pedig művelés alól kivett területeket vásárol tavaly év végén, és mindet átadta ingyen használatra egy felcsúti alapítványnak.
2007. február 1. csütörtök 13:09 - Hírextra


Az országgyűlési képviselőknek január 31-ig kellett leadniuk 2006-os vagyonnyilatkozatukat.

Orbán Viktor felerészben tulajdonosa egy 193 négyzetméteres lakásnak Budapest XII. kerületében. Emellett a Fidesz elnöke több belterületi ingatlant birtokol a Fejér megyei Felcsúton, ezeket kivétel nélkül 2006. december 30-án vásárolta, és valamennyit 50 évre ingyen átengedte használatra a Felcsúti Utánpótlás Alapítványnak - derül ki a politikus vagyonnyilatkozatából. Orbán Viktor összesen öt, művelés alól kivett területet engedett át használatra az alapítványnak, ezek között a legkisebb 513, a legnagyobb 1569 négyzetméteres. A volt miniszterelnök felerészben tulajdonosa egy 2001-ben vásárolt VW Golfnak. Nagy értékű tárgya, megtakarítása, kintlévősége nincs, van viszont banki tartozása: 2002-ben 20 milliós jelzáloghitelt vett fel. Gazdasági társaságnak nem tagja és nem tulajdonosa. Orbán Viktor megjegyzi, hogy az övével együtt nyilvánosságra hozták felesége vagyonbevallását is.

A Fidesz frakcióvezetője egy 44 négyzetméteres lakás tulajdonosa a főváros VII. kerületében, autóját, egy Renault Clio-t 2006 júniusában vásárolta. Csaknem 1 millió 900 ezer forintos banki tartozása van, gazdasági társasághoz nincs köze Navracsics Tibornak. Vagyonbevallása szerint a hathavi képviselői alapdíjon felül 4 millió forint készpénze van még, más megtakarítása nincs.

Az összesítés szerint az előző ciklusban, 2002 és 2005 között, a fideszes Lázár János vette fel a legtöbb képviselői költségtérítést, 18 millió 214 ezer 481 forintot. Hódmezővásárhely polgármestere a vagyonbevallása szerint felerészben tulajdonosa egy 160 négyzetméteres hódmezővásárhelyi háznak, emellett száz százalékos tulajdonosa hat szántóföldnek, ezek Mártélyon, Mindszenten és Vásárhelyen vannak, egy kivételével valamennyit vásárolta Lázár János. A fideszes képviselő 2004-ben részletre vett egy VW Golfot, értékei között pedig festményeket, műtárgyakat, olasz bőr ülőgarnitúrát és karórát tüntetett fel. 12 millió forintos banki megtakarítása és 5 millió forintos életbiztosítása van, illetve a hathavi képviselői alapdíjon felül 4 millió 800 ezer forint készpénze. A kintlévőségeknél összesen 11 millió forintot jelölt meg Lázár János. Hiteltartozása összesen 4 és félmillió forint.

Az egyik legtöbb tartozást felhalmozó ellenzéki képviselő a fideszes Rogán Antal. Az ötödik kerületi polgármesternek két és félmillió forint illetéktartozása van, 30 millió forintos banki tartozása és 15 millió forinttal magánszemélynek, vagy személyeknek tartozik.

Dávid Ibolya egy 150 és egy 113 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben a főváros második kerületében, emellett harmadrészben birtokosa egy 90 négyzetméteres zamárdi üdülőnek. 12 milliós banki tartozása van, megtakarítása, autója viszont nincs az MDF elnökének.

Herényi Károly egy 156 négyzetméteres balatonföldvári családi ház tulajdonosa felerészben. Autója nincs, van viszont egy vitorlás kishajója, amelyet 2005-ben vásárolt. Takarékbetétben 2 millió forintos megtakarítása van, és ugyanennyi készpénze a hathavi képviselői alapdíjon felül. 5 milliós banki tartozása van, gazdasági társasághoz nincs köze az MDF frakcióvezetőjének.

Semjén Zsolt felerészben tulajdonosa egy 123 négyzetméteres második kerületi lakásnak, és haszonélvezeti joga van egy 70 négyzetméteres balatonfenyvesi üdülőn. Értékei között örökölt antik bútorokat és rendjel-gyűjteményt említ a KDNP elnöke. Bevallása szerint autója, tartozása nincs.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását