2024. május 2. - Zsigmond

Járai a politika áldozata?

A Fidesz politikai okokat sejt Járai Zsigmond leváltása mögött, az ellenzéki párt szerint a magyar gazdaság stabilitása érdekében a miniszterelnöknek meg kellene hosszabbítania a jelenlegi jegybankelnök mandátumát.
2007. február 1. csütörtök 16:35 - Hírextra
Erről csütörtökön írt levelet a kormányfőnek Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke, aki megerősítette, hogy a Fidesz nem vesz részt a leendő elnök személyéről szóló, Gyurcsány Ferenc kezdeményezte egyeztetésen. Deutsch-Für Tamás levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy Járai Zsigmondnak a Magyar Nemzeti Bank élén az elmúlt esztendőkben különösen kemény kihívások között kellett hiteles és átlátható monetáris politikát megvalósítania.

Deutsch-Für Tamás szerint a jegybankelnök töretlen elszántsággal dolgozott az infláció leszorítása és a jegybank függetlenségének megőrzése érdekében, amely munkájáért, első magyar díjazottként, a tavalyi év európai jegybankelnökének választották.

"Így tehát Járai Zsigmond esetleges leváltásának, szakmai indokok híján, pusztán politikai okai lehetnek. Ez ellentétben áll a demokráciában szokásos felfogással, ráadásul ellentétes a magyar gazdaság érdekeivel is" - írta Deutsch-Für Tamás, aki szerint a magyar gazdaság stabilitását Gyurcsány Ferenc azzal szolgálhatta volna, ha már jóval a jegybankelnöki mandátum lejárta előtt bejelenti, hogy a gazdasági-szakmai körökben nagy elismerésnek örvendő Járai Zsigmond megbízatásának meghosszabbítását javasolja.

Orbán Viktor kabinetfőnöke megismételte a Fidesz korábbi álláspontját, hogy nem vesznek részt a kormányfő által kedden kezdeményezett egyeztetésen a jegybankelnök személyéről, mert nem tartják Gyurcsány Ferencet demokratának. "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselői ezért továbbra sem vesznek - mert demokrata meggyőződésük miatt nem vehetnek - részt semmilyen, Ön által kezdeményezett, vagy az Ön részvételével zajló tárgyaláson" - írta Deutsch-Für Tamás a miniszterelnöknek.

Danks Emese kormányszóvivő az MTI-vel közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tudomásul veszi, hogy Járai Zsigmond a Fidesz jelöltje a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztjára. A kormányfő ennek tudatában fog egyeztetni a többi parlamenti párt elnökével - fűzte hozzá.

A szóvivő azt mondta: Gyurcsány Ferenc sajnálja, hogy a Fidesz vezetői úgy döntöttek, ezt az alkalmat is pártpolitikai csatározásokra használják fel, illetve hogy szakmai és elvi indoklás nélkül, mindössze nyílt levél formájában közölték jelöltjük nevét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását