2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ismét látogatható a Domus Aurea

Sisakot kell viselni Néró császár Arany Palotájában az omlásveszély miatt, de akár fürdőruhát is lehetne, olyan nagy a páratartalom. A tudósok mégsem szárítják ki, akkor meg a freskók mennének tönkre.
2007. február 1. csütörtök 10:00 - Hírextra
Mostantól a látogatók a föld alatti folyosók útvesztőjén bolyonghatnak, és megnézhetik a palota egyik felét. Emellett felmászhatna kegy állványzatra és vethetnek egy közeli pillantást az épület freskókkal borított, boltozatos mennyezetére, amit a régészek és restaurátorok igyekeznek teljes pompájában helyreállítani - írja az MSNBC.

A látogatóknak sisakot kell viselniük, ha meg akarják nézni a nagyrészt föld alatti komplexumot. A pazar rezidencia - Domus Aurea - a Róma nagy részét Kr.u. 64-ben elpusztító tűz után maradt romokra épült, Kr.u. 68-ban fejezték be, akkor, amikor a népszerűtlen Néró öngyilkos lett.

A palotát 18 évnyi restaurálás után 1999 júniusában nyitották meg a nagyközönség előtt. 2001-ben rövid időre bezárták, miután a mennyezet egy része beomlott.2005-ben  a Domus Aurea ismét bezárt a látogatók előtt, miután a néhány napig tartó heves esőzés azzal fenyegetett, hogy az épület több része is beomlik. A palotát azóta is számos veszély fenyegeti, többek között a nedvesség. Télen a páratartalom 82 százalékról 98 százalékra kúszik, vagyis majnem úszni lehet az épületben - mondják a szakemberek. 

A magas páratartalom miatt a falak megrepedeznek, algák és gombák telepednek meg a freskókon. A restaurátorok megpróbálják kiküszübölni a nedvességet, de vigyázniuk kell, mert ha a környezet hirtelen nagyon szárazzá válna, a freskókat ugyanúgy kár érné. A palota külső részét is rendbe szeretnék hozni, itt a földet és a fagyökereket kell eltávolítani. 

A gonosz Néró a rómaiak megadóztatásából építette a pompás palotát, amelyben a boltozatos mennyezetet gyöngyök borították. Az elefántcsontot, márványt és a többi értékes anyagot Görögországból, Egyiptomból és Ázsia egyéb részeiről importálták.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását