2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szili összefogná a magyarságot

Ma minden korábbinál nagyobb szükség van összefogni azokat a magyarokat, akiket a történelem eseményei a világ különböző részeire vetettek - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke helyi magyaroknak Washingtonban helyi idő szerint hétfő este.
2007. január 30. kedd 10:07 - Hírextra
"Ne a politikai megosztottság vegyen erőt rajtunk, hanem az, hogyan tudjuk a közös ügyeinket segíteni" - fogalmazott az amerikai magyar szervezetek vezetőivel rendezett találkozón a házelnök, aki az utóbbi bő két évben már másodszor tartózkodik hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban. "Azt kívánom a 21. századra, hogy vegyünk revánsot a 20. századon" - mondta az elnök asszony.

A múltban számtalan történelmi időszak volt, amikor a magyarok elhagyni kényszerültek a hazát vagy a határon kívül rekedtek, az Európai Unió bővítése azonban strukturális változást jelent. A magyarság mind kisebb hányada marad Európán kívül, Románia EU-tagságával az erdélyi magyarok már személyi igazolvánnyal léphetik át a határt. "A magyarok most esélyt kapnak egy újfajta együttműködésre" - tette hozzá, kiemelve a gazdasági együttműködés fontosságát, azt, hogy a határokon átnyúló gazdasági régiókat együtt kell kezelni.

Egy kérdés kapcsán felvetette: még nem tudni, hogy a román hivatalos politika vajon csak addig kezelte-e pozitívan a magyarság kérdését, amíg arra a csatlakozás érdekében szüksége volt. Az 1956-os forradalom 50. évfordulójának megünneplése kapcsán úgy fogalmazott, rá kellett döbbenni, hogy "érzelmileg nem dolgoztunk mindig mindent fel".

A tavalyi magyarországi eseményeket értékelve azt a véleményét fogalmazta meg: Magyarország azelőtt a nyugalom és stabilitás szigete volt. Korábban ő sem gondolta volna, hogy az ország nemzetközi megítélését ilyen mértékben rontó erőszakos események egyáltalán előfordulhatnak. "Rendkívül egymásnak feszül a jobb- és baloldal, nem találva azokat a csomópontokat, amelyek össze kellene, hogy kössenek egy nemzetet" - gondolkodott hangosan a házelnök a Kossuth Házban összegyűlt néhány tucatnyi magyar körében.

Világossá tette: hidakra van szükség a politikában, azokat az embereket kell megtalálni, akik a hidak építésében érdekeltek, nemcsak Magyarország jó híre érdekében, hanem az ország stabilitásának erősítésére is. Magyarországnak regionális stabilizáló szerepet kell betölteni a jövőben is, át kell, hogy tudja adni a rendszerváltozás politikai és gazdasági tapasztalatait.

Elmondta, Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnöknőjét, akivel másnap találkozik, júniusi magyarországi látogatásra invitálja egy olyan találkozóra, amelyre a nyugat-balkáni házelnökök is hivatalosak lesznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását