2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Fogy a magyar, de csökkenő ütemben

A 2006-os év első tizenegy hónapjában lényegesen mérséklődött a népességcsökkenés üteme. A születések száma emelkedett, a halálozásoké jelentős mértékben csökkent az elmúlt évhez viszonyítva - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői közlemén
2007. január 22. hétfő 15:04 - Hírextra

A "Népmozgalom, 2006 január-november" című tájékoztató szerint ebben az időszakban némileg kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban. A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10.067.000 fő volt. Az adatok szerint 2006 első tizenegy hónapjában 91.770 gyermek született, 119.485 lakos hunyt el, és 41.874 házasságkötés történt.

A január és november közötti időszakban az első két hónapban csökkent, az utóbbi kilencben nőtt a születések száma az előző évhez képest. Különösen az év második felében volt jelentős a többletszületések száma: augusztus és november között csaknem 3,9 százalékos emelkedés történt. Összességében az év első tizenegy hónapjában mintegy kétezer gyermekkel, 2,2 százalékkal több újszülött jött világra, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A tavaszi influenzajárvány elmaradása jelentősen csökkentette a halálozások számát, a hirtelen beköszönő hőség viszont többlethalálozást okozott június és július hónapokban. Ennek ellenére az első tizenegy havi halálozás jelentős mértékben, 3,5 százalékkal csökkent. Ez mintegy 4.300 fővel kevesebb elhunytat jelentett 2005 január-novemberhez mérten.

A házasságkötések havonkénti száma jelentős szezonalítást mutat, és az előző évhez viszonyított többlet vagy hiány is hónapról hónapra változik. A tavaszi hónapok számottevő csökkenését követően augusztus és szeptember hónapokban mintegy 8 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint az elmúlt év azonos hónapjaiban. Október-novemberben viszont ismét visszaesés történt: csaknem 9 százalékkal csökkent a házasságkötések száma. 2006 első tizenegy hónapjában összességében 0,2 százalékkal, számszerűen mintegy 86-tal kevesebb házasságot kötöttek.

A születésszám emelkedése és a halálozások csökkenése jelentősen mérsékelte a népességfogyás ütemét. A 2005 januári-novemberi 34.027 lakossal szemben 2006 első tizenegy hónapjában 27.715 fővel csökkent a népesség száma a születések és halálozások különbözetéből adódóan.

A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 10.000 fővel lett kevesebb.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását