2024. április 26. - Ervin

Akkor mi van Enyingen? Katolikus legényegylet?

Az enyingi bűnözőcsoport nem bűnszövetségben, vagy bűnszervezetben követett el bűncselekményeket, ezért nem nevezhető szervezett bűnözői csoportnak - hangsúlyozta az MTI-nek szerdán a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.
2009. február 11. szerda 20:30 - Hírextra
Lasancz Zoltán rendőr ezredes, főkapitány-helyettes ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy a veszprémi kézilabdások megkéselését, Marian Cozma meggyilkolását követően többen azt állították, az elkövetők az enyingi "bűnbandához" tartoznak.

A bűnszövetség és a bűnszervezet pontosan körülhatárolt jogi kategória, a büntetőeljárás indításához megfelelően bizonyítani is kell, hogy a bűncselekményt ebben a formában követték el. Enyingen egyik sem valósult meg - mondta a bűnügyi igazgató.

Tájékoztatása szerint a mezőföldi kisváros bűnözőcsoportja helyben nem követett el súlyos bűncselekményeket, s minden, a számlájukra írható, és ismertté vált ügyben eljárt a rendőrség.
Arról, hogy a tavaly nyári siófoki erődemonstráción enyingiek vettek részt, nem kaptak jelzést a társ rendőr-főkapitányságtól, mint ahogy arról sem, hogy ugyanazok a bűnelkövetők Veszprémben is többször követtek el bűncselekményt, s rettegésben tartották volna a környéket - mondta.

Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere szerdán az MTI-nek azt mondta, a lakosság visszajelzéseiből határozottan arra lehet következtetni, hogy egy szervezett enyingi bűnözőcsapat ténykedése keseríti meg a környéken élők életét. Ez a banda ugyan megpróbálta, de nem tudta átvenni a hatalmat a siófoki éjszakai élet felett - nyilatkozta. Tudomása szerint a romák tavaly nyári siófoki felvonulása erődemonstráció volt, egyfajta dacos reakció arra, hogy nem tudták kiterjeszteni a befolyásukat a siófoki vendéglátósokra. A felvonulók egyike sem helyi roma volt, hanem mindenki Enyingről, illetve a szomszédos megyéből érkezett, a felvonulók csapatát pedig egy Fejér megyéből érkezett vajda vezette - tette hozzá.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatójának tájékoztatása szerint Enyingen 2003 óta nem történt kiemelkedően súlyos bűntett. A tavaly ismertté vált 238 bűncselekmény mintegy fele lopás, betöréses lopás volt, rablás 2 esetben, erőszakos, vagy garázda jellegű bűncselekmény 23 alkalommal történt.

Az enyingi rendőrőrs állománya megfelelően képzett, eredményesen dolgozó rendőr, amit bizonyít, hogy az ismertté vált bűncselekmények 42,9 százalékában eredményesen nyomoztak, s az ismeretlen tettesek 38,5 százalékát felderítették - közölte a bűnügyi igazgató.

Lasancz Zoltán kijelentette: visszautasítja azokat a - többnyire névtelenül tett - rágalmakat, amelyek szerint az ottani rendőröket megfélemlítették a bűnözők.

Hangsúlyozta, a névtelen vádaskodásokkal, pletykákkal nem tud mit kezdeni a rendőrség, ahhoz, hogy valamely ügyben elindítsa a nyomozást, pontos információkra és megfelelő bizonyítékokra van szüksége. A bejelentőknek egyébként nem kell tartaniuk a megtorlástól, hiszen a magyar büntetőjog lehetőséget ad a védett tanúkénti szereplésre is - mutatott rá.

A rendőrség azt kéri, hogy akiket az enyingi bűnelkövetők által jogsérelem ért a közelmúltban vagy korábban, tegyen bejelentést az enyingi rendőrsön, vagy a székesfehérvári rendőrkapitányságon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását