2024. május 6. - Ivett, Frida

Bűnmegelőzés könyv formában

Az Épített környezet - bűnözés - szituációs bűnmegelőzés című kötet arra keresi a választ, milyen a bűnözési helyzet a lakótelepeken, és milyen építészeti, táj- és kertépítési, forgalomtechnikai, fénytechnikai megoldásokkal lehet csökkenteni, illetve megs
2009. január 27. kedd 14:32 - Hírextra
A szakember szerint az ilyen építészeti, bűnmegelőzési megoldásokkal akár 60-70 százalékkal is vissza lehet szorítani a bűnözést a külföldi tapasztalatok szerint.

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kiadásában megjelent kötetben magyarországi és nemzetközi példákat egyaránt megvizsgáltak a kutatók, két budapesti lakótelepet - a békásmegyerit és a Római útit -, valamint egy amszterdami, egy kelet-, és egy nyugat-berlini, egy krakkói, továbbá egy bristoli lakótelepet elemeztek az említett szempontok alapján.

A kötet szerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy egy tavalyi magyarországi felmérés szerint a bűncselekmények 80 százalékát városban követik el, és az összes bűncselekmény 60 százaléka a vagyon ellen irányul. Ráadásul a sűrűn lakott területeken jobban koncentrálódik a bűnözés, a lakótelepeken élők több mint 7 százaléka válik bűncselekmény áldozatává.

Az áldozatok 40 százaléka - az 1.500 ember megkérdezésével készített felmérés szerint - nem jelentette az esetet a rendőrségen, mert nem bízott az elkövető kézre kerítésében. Hetven százalékuk a lakókörnyezetében vált áldozattá, és jellemzően kisebb súlyú bűncselekmények következtében.

Irk Ferenc kriminológus, a könyv egyik szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakótelepeken található rendezetlenség, az össze-vissza parkoló autók, a sötét kapubejárók és árkádok, magas, dús bokrok (ahol megbújhatnak az elkövetők) mind-mind csökkentik az ott lakók szubjektív biztonságérzetét. Mint mondta, ezek felszámolására is oda kellene figyelni a panelházak felújításakor.

Dallos Endre mérnök szerint a legfontosabb probléma az, hogy a lakótelepeken nincs úgynevezett közösségi kontroll, amit az ott lakók gyakorolnak a saját területük felett.

Windt Szandra szociológus a kötetben a külföldi példákat mutatja be, például, hogy panelépületek 4-6 szintesre "visszabontásával", az átlátható lépcsőházakkal, a felszabdalt folyosókkal hogyan lehet megelőzni, hogy az ott élők bűncselekmény áldozatává váljanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását