2024. május 6. - Ivett, Frida

"Alábbadták" a bűnözők

Jelentősen visszaesett a gyilkosságok és bankrablások száma Bécsben tavaly, egyidejűleg megszaporodtak a szupermarketek és drogériák elleni támadások.
2009. január 5. hétfő 10:45 - Hírextra
A hétfői sajtóban megjelent adatok szerint 2008-ban 15 gyilkosság történt a tartományi rangú osztrák fővárosban, hattal kevesebb, mint az azt megelőző évben (2007-ben 21, 2006-ban 19 embert öltek meg Bécsben.) A tartományi rendőrségnek öt gyilkosság ügyét még nem sikerült lezárnia.

A legszörnyűbb esetre májusban derült fény: a 39 éves, bécsi illetékességű Reinhard St. egy fejszével kiirtotta a családját. Először 42 éves feleségét és 7 éves lányukat ölte meg a család Hietzing kerületi lakásában, majd a felső-ausztriai Ansfeldenben a szüleivel, Linzben pedig az apósával végzett. Őket szintén a fejükre mért fejszecsapással mészárolta le. Az ötszörös gyilkos, aki publicisztikát tanult az egyetemen, és az utóbbi években marketingmenedzserként dolgozott, a bírósági tárgyalás során bűnbánatot nem tanúsított.

Tettét azzal indokolta, hogy nem merte bevallani a családjának: hosszú éveken át tőzsdézett, és a különböző spekulatív ügyleteken hatszámjegyű összeget veszített. A közvetlen hozzátartozóitól is kért kölcsönt, mégis a tönk szélére jutottak. Szavai szerint azért mészárolta le a családját, hogy megmentse őket a szégyentől. Életfogytig tartó börtönre ítélték.

A korábbi években a bankrablások okozták a legfőbb fejfájást a bécsi rendőrségnek. 2007-ben rekordszámú bank- és postafiók vált bűncselekmény áldozatává a fővárosban, összesen 77 egységet raboltak ki. A hatóságok fokozott figyelmének és a pénzintézetek által alkalmazott óvintézkedéseknek köszönhetően tavaly már tizennéggyel kevesebb bank- és postafiókot szemeltek ki célpontul a bűnözők. A 63 ügyből a nyomozók azonban csak 28-at tudtak felderíteni, a többi eset aktája még lezáratlan.

Megugrott viszont a szupermarketek és drogériák ellen végrehajtott rajtaütések száma. Tavaly több mint 150 üzletben követtek el ilyen jellegű bűncselekményt. A hatóságok tájékoztatója szerint a tettesek zöme fiatalkorú vagy drogfüggő volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását