2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Civilek, bankok, MSZP

Az MSZP frakció és a civil szervezetek egyetértettek abban, hogy a bankok etikai kódexe nem az egyedüli, de az egyik legfontosabb eleme a bank és az ügyfél kapcsolatának rendezésének - mondta a keddi megbeszélést követő sajtótájékoztatón a szocialisták frakcióigazgatója.
2009. szeptember 15. kedd 17:16 - HírExtra
Tóbiás József elmondta, hogy a keddi egyeztetésen három javaslatot is tettek. Ezek között említette, hogy a magatartáskódexnek a fogyasztóvédelmi törvény hatálya alá kell tartoznia, ezért kérték, hogy a megállapodás preambuluma tartalmazza az erre vonatkozó megállapodást.

Kiemelte azt is, hogy léteznek a bankoktól függetlenül tevékenykedő pénzügyi vállalkozások is, és sok esetben éppen ezek okozzák a kilakoltatásokat. Ezért javasolták, hogy a banki etikai kódexet elfogadó intézmények ne finanszírozzák azokat a pénzügyi szervezeteket, amelyek nem fogadták el azt.

Egyúttal felvettek egy összeférhetetlenségi szabályt is. A kódex tartalmazza, hogy a hitelt nyújtó pénzintézet nem vehet részt az árverezésben. Az egyeztetésen javasolták, hogy a magatartáskódex hatálya ne csak magukra a bankokra, de azok csoportjaira és vállalkozásaira is kiterjedjen.

A frakcióigazgató emlékeztetett arra, hogy a magatartáskódex lehetővé teszi majd, hogy a Pénzügyi Felügyeletek Állami Szervezete (PSZÁF) akár kétmilliárd forinttal is sújthassa azokat a pénzintézeteket, akik nem tartják be az egyezséget.

Kitért arra is, hogy az országgyűlési képviselőcsoport a közeljövőben aláírandó magatartáskódexről a kormányzattal, a PSZÁF-fal és a civil szervezetek képviselőivel közösen akarja kialakítani álláspontját.

A teljes hiteldíj-mutató (THM) kapcsán emlékeztetett arra, hogy ez ügyben tavasszal határozatot fogadott el a parlament, és kérték a kormányt, hogy szeptember végéig nyújtsák be az ezzel kapcsolatos jogszabályt. Azt kérték, hogy ősszel a parlament vitassa meg és fogadja el ezt a javaslatot.

Kitért arra is, hogy ősszel módosítsák a hitelintézetekről és pénzügyi tevékenységről szóló törvényt. Hozzátette, hogy jövő januárban pedig az úgynevezett követeléskezeléssel és végrehajtással kapcsolatos jogszabályokat akarják módosítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását