2024. április 19. - Emma

Egymillió bónuszszavazatért indul politikai versenyfutás

A szokásos arányok mellett néhány igen különös adat is napvilágot látott a pártok népszerűségéről hétfőn. A Fidesz továbbra is vezet, ám két hónap alatt 800 ezer szavazót bukott, a szocik viszont mintha erősödnének.
2009. szeptember 14. hétfő 16:49 - Nagy András
Mi lehet az oka az MSZP mérsékelt erősödésének? Az elmúlt hónapokban sem sok népszerű döntést hozott a válságkezelő kormány.

Azt gondolom, hogy akkor beszélhetünk egy párt erősödéséről, ha tartósan, trendszerűen kimutatható egyfajta szavazati hajlandóság-növekedés. A hónapról-hónapra történő kisebb változásokat nem szabad túlértékelni. Az azonban tény – és ezt az összes többi közvélemény kutatás megerősíti -, hogy ma Magyarországon van egy olyan jelentős passzív réteg, amelynek a pártpreferenciája feltehetően baloldali. Nyilvánvaló, hogy az MSZP ugyan rengeteg szimpatizánst veszített 2006 után, de az biztos, hogy ezek az emberek nem váltak egy csapásra jobboldali szavazóvá. A szocialisták számára elsősorban az a kérdés, hogy az elvesztett, s jelenleg passzív szavazóik a választásokig megszólíthatók-e még vagy sem.

A Fidesz népszerűsége a Szonda adatai szerint július óta 10 százalékot, mintegy 800 ezer szavazatnyit esett az összes választásra jogosult lakos körében. Ennek vajon mi lehet az oka?

Íme, a legfrissebb pártnépszerűségi adatok
Ha most vasárnap lennének a választások, a biztos pártválasztók körében a Fideszre 60 százalék, míg az MSZP-re 23 százalék szavazna - közölte hétfői számában a Népszabadság a Szonda Ipsos szeptember eleji felmérésének adatait ismertetve. A közvélemény-kutatás szerint a teljes választóközönségen belül a Fidesz-MSZP arány 34:13. A többi párt helyzete hosszú ideje nem változott, a Jobbik jóval a bejutási küszöb felett található (11 százalék), az SZDSZ (1 százalék), az MDF és az LMP (2-2 százalék) viszont alatta. Hónapok óta enyhén hullámzó az MSZP támogatottsága, most éppen mérsékelten felfelé tartó szakaszban van. A Fidesz tábora a nyár közepe óta csökken, júliusban a ciklusbeli csúcson volt, azóta tíz százalékot - 800 ezer szavazót veszített. A felmérés szerint jelenleg sok a hezitáló. A pártokat maguktól távol tartó 42 százalékos csoporton belül 15 százalék (1,2 millióan) nevezhető döntés előtt állónak.
Forrás: MTI
A 800 ezret annyira nem hangsúlyoznám, hiszen egy 1500 fős mintán alapuló becslésről van szó. Az viszont tény, hogy a biztos szavazók körében is öt százalékos csökkenést mutatnak a statisztikák, ami pedig bőven túltesz a hibahatáron. A visszaesésnek sok oka lehet. Elképzelhető, hogy igaza van a Szondának, amikor azt mondja, hogy itt a júniusi EP-választási eufória lecsengéséről van szó. Bár azt is el kell mondani, hogy ez a fajta győzteshez húzás leginkább az EP-voksolás legnagyobb győztesénél, a jobbiknál érezhető, ne feledjük, hogy a választás után mind a négy nagy közvélemény kutató a Jobbik táborának megduplázódását jelezte. A Fidesznek az lehet a legnagyobb problémája az elkövetkező időszakban, hogy a Jobbikkal kénytelen osztozkodni a szavazatokon. A Fidesz mostani népszerűségvesztése ugyanis feltehetően összefüggésben van a Jobbik erősödésével. Ezt mutatja az a megfigyelés is, hogy leginkább a kistelepülésen élő alacsony státuszú emberek pártoltak el Orbánéktól, miközben ez a réteg a Jobbik első számú bázisát jelenti.

Mire számíthatunk a Fidesz részéről ennek a 800 ezer szavazónak az elvesztése után? Még inkább bekeményítenek?


Lehetséges, hiszen a Fidesznek az a stratégiája, hogy megpróbálja elszipkázni a radikális jobboldali szavazókat. Ezen munkálkodtak az elmúlt években, és semmi jel nem mutatkozik arra, hogy ezen változtatni kívánnának. A gond csak az, hogy – mint az EP-választás is mutatta – mindez nem túl hatékony. És ez bizony komoly kihívás elé állítja a Fideszt, nem is annyira a most következő választások előtt, mint inkább utána. Hiszen nem lesz könnyű egy olyan ellenzéki párt mellett kormányoznia, mint a Jobbik. Ezzel együtt is úgy látom azonban, hogy a Fidesz a választásokig már nem fog stratégiát váltani, hiszen mindent egybe vetve óriási az előnye a többiekkel szemben.

Mi az oka annak, hogy éppen egy elvileg hagyományosan baloldali karakterű társadalmi csoport, a munkások körében ver a legtöbbet a szocialistákra a Fidesz?

Az igazság az, hogy az MSZP évek óta nehezen ért szót a társadalom aktív, dolgozó tagjaival. Ebben az értelemben az MSZP sosem volt baloldali karakterű párt. Az ő stabil bázisát hosszú ideje az idősebb, inaktív társadalmi csoportok jelentik. Nagy kérdés, hogy a szocialisták által meghirdetett baloldali fordulat elegendő lesz-e ahhoz, hogy hidat képezzen a munkásemberek és a párt között. Őszintén szólva én erre nagyon kevés esélyt látok.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Bolhás
2009. szeptember 14. 20:59
"Hónapok óta enyhén hullámzó az MSZP támogatottsága, most éppen mérsékelten felfelé tartó szakaszban van"

Biztos a bkv-ügy segített rajtuk, mert más említésre méltó dolog nem történt.
Azt sem értem, hogy a fidesz-ről hogyan morzsolódott le 15%, de ez már az én egyéni szocproblémám :-))
Bolhás
2009. szeptember 14. 20:13
Ez az a Sanda Ipsos, amely 1%-ra mérte a jobbikot áprilisban? :-))
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását