2024. május 18. - Erik, Alexandra
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Keresztet vethetünk az egyházakra?

Biztos, hogy csökken jövőre az egyházak állami támogatása, egyelőre azonban nem tudni, mennyivel. Erdő Péter péntek délután csak az elvonások tényét jelentette be, Semjén Zsolt KDNP-s képviselő viszont részletes adatokkal is szolgált.
2009. szeptember 11. péntek 17:09 - HírExtra
Erdő Péter az MTI-nek nyilatkozva péntek kora délután azt mondta: „a Hiller István oktatási miniszterrel folytatott tárgyalása során konkrét költségvetési számok nem hangzottak el a 2010-es évre vonatkozóan. Az adatokra viszont az egyháznak minél előbb szüksége lenne, hogy a tárgyalásokat érdemben folytathassák”.

A HírExtrát informálva Semjén Zsolt a KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy Hiller valóban nem mondott konkrét számokat. Ez azonban nem jelenti, hogy semmit ne lehetne tudni a kormány terveiről. Mint mondja, minden költségvetésnek van egy „nulladik verziója, amely tulajdonképpen a költségvetés tervezetének tervezete. Ezt a kormány mindig szétküldi a minisztériumokhoz.

A kiszivárgott adatokból kiderül, hogy jócskán csökken az egyházak állami pénze jövőre. Hogy melyik felekezet mennyit veszít, azt Semjén szerint nem lehet pontosan megmondani, mivel a költségvetés nem egy-egy egyházra vetítve bontja le az apanázsokat, hanem különböző fizetési célok szerint.

Dupla nulla is szerepel a tervekben

Így tehát azt lehet tudni, hogy a hitoktatásra fordítható keret az eddigi durván három milliárdról nulla forintra csökken, a kistelepülésen élő lelkészek jövedelem-kiegészítése szintén megszűnik, felére csökkentené a kormány az egyházi épületek rekonstrukciójára fordítható 750 milliós keretet – mondja a kereszténydemokraták frakcióvezetője.

„További abszurdumként” az egyházaknak adományozható egy százalékos adófelajánlásokról szólva hozzáteszi: annak ellenére, hogy az APEH hivatalos adatai szerint mind a felajánlók száma, mind pedig az felajánlott összeg nőtt 2009-ben, a jövő évre visszaosztandó pénzt a kormány csökkenteni akarja.

Szerinte a kormány hatályos törvényeket sért az elvonásokkal, hiszen az egyházak támogatási mechanizmusát jogszabályok, valamint az állammal kötött érvényes szerződések rögzítik. A kormányzat ügyes trükkjének nevezte azt az eljárást, mi szerint megszűntetné az eddig külön sorban szereplő fizetési tételeket, és egy ömlesztett főösszeget szerepeltetne a büdzsében.

Mindenki keresztje


Mint a HírExtra kérdésére válaszolva kifejtette, alapvetően egyetért azzal, hogy válsághelyzetben mindenkinek, így az hitéletnek is ki kell vennie a részét a megszorításokból. A probléma az arányokkal van – mondta Semjén Zsolt. Mondandóját azzal egészítette ki, hogy az egyházak soha semmilyen pluszt nem kértek, csak az egyenlő feltételeket, illetve a nekik törvényesen járó forrásokat.

Semjén végül arról is informálta a HírExtrát, hogy a legújabb tárgyalások eredményeképpen a kormány néhány milliárdot végül visszacsúsztatott az egyházak állami kasszájába, így a hiány az eredeti 26 helyett csupán tizenegynéhány százalékos lesz. Mint mondta, a költségvetés általános vitájában a KDNP mindenképp felszólal majd az egyházi illetmények megvédése érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását