2024. március 29. - Auguszta

A DK visszavonatná a felsőoktatási törvényt

A Demokratikus Koalíció szerint az "önkényesen" és "kellő felkészülés nélkül" megállapított tandíjak számos család számára teszik lehetetlenné a tanulás megfizetését, ezért az idei felsőoktatási keretszámokra és költségtérítésekre vonatkozó döntés, valamint a felsőoktatási törvény visszavonását, továbbá az oktatási államtitkár és az illetékes miniszter távozását követelik.
2012. január 21. szombat 17:55 - HírExtra
A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció az MTI-hez eljuttatott szombati közleményében arra utalva, hogy előző nap közzétették a 2012-es felsőoktatási helyek keretszámát, azt írta: kiállnak a tanulás szabadsága, a hallgatók és a munkaerőpiac igényein alapuló felsőoktatási képzés mellett, "nem válhat sok ezer felvételiző diák és család a kormányzati dilettantizmus áldozatává".

A párt közleményében azt követeli: a kormány vonja vissza az idei keretszámokra és költségtérítésekre vonatkozó döntését, és mivel az átállásra nincs elég felkészülési idő, idén a 2011-re vonatkozó szabályok szerint tegye lehetővé a felsőoktatási felvételi lebonyolítását.
Követelik a Felsőoktatási Kerekasztal összehívását, a kormány, a felsőoktatási intézmények és a hallgatók képviselői kezdjenek tárgyalást a jövő évi keretszámokról és szabályokról, az országgyűlés helyezze hatályon kívül a decemberben elfogadott felsőoktatási törvényt, és kezdődjenek tárgyalások egy új, megfelelő garanciákat tartalmazó, korszerű felsőoktatási törvény megalkotásáról.

A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2.420, a felsőfokú szakképzésben 3.500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.

A felsőoktatási intézményi keretszámokat és a kapcsolódó költségtérítéseket pénteken tették közzé, a diákok ennek ismeretében február 15-ig dönthetnek arról, mely intézménybe és milyen képzési formára jelentkeznek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását